I’m a Soulman – een bijzonder eerbetoon aan Otis Redding

Terwijl de meeste mensen zich binnen schuilhouden na de eerste sneeuwbuien die over ons land trekken, wagen wij ons naar poptempel Paradiso in Amsterdam. Op 10 december is het precies 50 jaar geleden dat Otis Redding na een vliegtuigcrash om het leven komt. En daar wordt bij stilgestaan tijdens het concert van I'm a Soulman - Celebrating Otis!

Wij zijn gelukkig niet de enige die het weer getrotseerd hebben om deze avond bij te wonen. De zaal is goed gevuld en het publiek heeft er duidelijk zin in. Zodra de bandleden en zanger Steffen Morrison het podium betreden, komen er uit het publiek enthousiaste kreten. Als de eerste noten van het nummer ‘Sweet soul music’ klinken staat iedereen al volop te swingen.

We maken kennis met Stax Records. Dit muzieklabel wordt in 1957 opgericht door de blanke Jim en Estelle Stewart. Dat de nadruk ligt op het woord blank is omdat in deze tijd rassendiscriminatie nog volop bestond en het uitzonderlijk was dat witte mensen met hun zwarte medemens samenwerkten. Zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld vertelt ons vanavond meer over dit label en de artiesten die er nummers uitbrachten. Zo ook Otis Redding. Redding wordt één van de grootste artiesten van het label. Na zijn noodlottige dood wordt het zojuist opgenomen ‘Sitting on the dock of a bay’ postuum uitgebracht. Het zal een van zijn grootste hits worden waarvan hij zelf het eindresultaat nooit heeft kunnen horen. Wist je trouwens dat het alom bekende gefloten stukje in het lied eigenlijk nog ingezongen had moeten worden?Zanger Steffen Morrison wordt bijgestaan door een zestal muzikanten en door Manoushka Zeegelaar Breeveld. En dan is er nog een VJ, die zorgt voor de bijzondere projecties en filmbeelden op het scherm boven het podium. De warme en krachtige stem van Morrison maakt indruk op deze avond. Met zijn soulvolle performance weet hij samen met zijn band van alle nummers een feestje te maken. ‘Hard to Handle’, ‘Hold on, i’m coming’, ‘Knock on Wood’ de zaal geniet zienderogen. Aan Manoushka Zeegelaar Breeveld de eer om ‘Sitting on the dock of a bay’ te zingen. Wat een fijne muziek en wat een goeie sfeer hangt er in de zaal. Tijdens ‘Fa fa fa fa fa fa’, ook wel ‘Sad song’ genaamd, is het enthousiasme van het publiek bijna niet te stillen. Hoe koud het buiten ook mag zijn, in Paradiso is een hoop warmte. Extraatje vanavond is een optreden van Yerry Rellum (Big Boy Caprice).

Helaas zit de tournee van ‘I’m a Soulman’ er bijna op en moet je er snel bij zijn wil je ook van dit fijne concert kunnen genieten. Maar gelukkig geeft zanger Steffen Morrison aan in het voorjaar zelf met een show te komen, dus ook dan kunnen we weer genieten van een avond vol soul.Kijk voor meer informatie op www.soulmantheater.nl