Henk Poort en zijn ‘Helden’


Momenteel is Henk Poort meer in het nieuws dan ooit. Met zijn deelname aan het twaalfde seizoen van ‘De beste Zangers’ heeft Poort Nederland laten horen dat zijn zangkwaliteiten niet alleen liggen bij het zingen van opera-aria’s. Op 26 oktober gaat in Theater Purmaryn in Purmerend zijn solo voorstelling ‘Helden’ in première.

De titel verraad het al, ‘Helden’ gaat over de helden in het leven van Henk Poort, zowel muzikaal als op andere gebeiden. Op het podium zien we lege lijsten en een stapel schoenen. Maar Poort staat deze avond niet alleen op het toneel. Hij wordt begeleid door Ed Boekee op toetsen en door Jurre Hogervorst op bas en gitaar.


We gaan terug naar het vroegere Amsterdam, naar de Jordaan. Naar Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti. Grondleggers van het Amsterdamse lied en daarom ook zeker helden van Poort. Met een vrolijke Jordanese medley worden deze helden bezongen. Het publiek zingt vrolijk mee en kennen deze liedjes op hun duimpje.

Een andere held van Poort is Rembrandt van Rijn. In 2006 vertolkte hij de hoofdrol in de gelijknamig musical. Hij zingt het lied ‘De regels van de heren van de gracht’ uit deze musical. Hierna volgt het prachtige ‘Vincent’ , over schilder Van Gogh dat hij onlangs ook in De Beste Zangers liet horen.

De voorstelling bestaat niet uit alleen bekende nummers, maar bevat ook enkele eigen teksten, die gemaakt zijn op bekende liedjes. Henk treedt vanavond ook zeker uit zijn comfortzone, met een eigen mix op het nummer ‘Despacito’ bijvoorbeeld, of door, net als zijn dochter thuis doet, een dansje te maken. En Henk krijgt het zelfs voor elkaar om in zijn eentje het duet van De Parelvissers te zingen.


Tussen de liedjes door vertelt Poort verschillende anekdotes. Over zijn carrière, over zijn dochters en gezinsleven, maar ook over poes Mees die enige tijd spoorloos was. Zijn gevatte wijze van vertellen en de interactie met zijn twee muzikanten is ongedwongen en geestig.

De anderhalf uur durende show bevat geen pauze, maar vliegt om door de diversiteit van muziek en de luchtige verhalen tussendoor. Een mooie en evenwichtige voorstelling met een stralende Henk Poort als middelpunt.

Kijk hier voor meer informatie en kaarten. 

Gezien: 26 oktober 2019 Theater Purmaryn Purmerend