Elektra op 1,5 meter, top voorstelling in verwarrende tijden.Theaters en theatermakers ondervinden moeilijke tijden. Gelukkig mag er wel weer gespeeld worden maar daar zitten toch wel wat haken en ogen aan. En wat  nu niet mag is misschien heel goed over een paar weken wel weer mogelijk.

Deze nieuwe wereld binnen en buiten het theater moeten voor theatermaakster en oprichster van Theatergroep Mangrove  de inspiratie zijn geweest voor de serie “Klassiekers op 1,5 meter”. De eerste voorstelling, Romeo en Julia op 1,5 meter,  heb ik helaas gemist.  

Voorstelling twee is Elektra op 1,5 meter. Een Grieks klassiek verhaal maar met een moderne 1,5 meter twist. De ontvangst in het, bijna verstopte, Theaterpand Delfshaven is volledig coronaproof en zeer warm. Het theaterkaartje is zelfs inclusief een drankje en dat mag je ook nog eens meenemen de zaal in. Iedereen krijgt vooraf al te horen waar hij/zij straks plaats mag nemen. Op deze manier wordt de publiekstroom keurig geregeld.

Wie er een beetje mee bekend is weet dat Griekse mythologische verhalen qua verhaallijn, en dan  vooral de  namen, niet echt makkelijke kost is.
Het verhaal van Elektra komt hier in het kort op neer. De vader van Elektra (Agamemnon) is koning en om ramp en tegenspoed te voorkomen moet hij als heerser zijn dochter ( Ifigeneia ) offeren. Als Agamemnon, als een goede Koning betaamd, zijn oorlogen aan het uitvechten is, wordt de moeder van Elektra ( Klytaimnestra ) een beetje verliefd op een andere man ( Aigisthos ). Als, na vele jaren, Agamemnon weer thuis komt zijn Aigisthos en Klytaimnestra daar niet zo heel erg blij mee.  Agamemnon wordt in het bad vermoord en na deze moord wordt Elektra’s broertje ( Oresetes ) uit huis geplaatst  en wordt het leven weer opgepakt alsof er niets gebeurd is. Rond de tijd dat Orestes vijftienjaar wordt en volwassen is, komen er bij Elektra steeds meer herinneringen aan vroeger boven.
De verdere ontwikkelingen van het verhaal ga ik hier niet verder verklappen.

Elektra op 1 5meter foto Mieke  van der Raay 4

Het verhaal is van oorsprong al heel intrigerend en spannend. Alle elementen voor een goede soap zitten er in. Echter, regisseuse en bedenker van deze voorstelling, Annemieke Elstak heeft er in deze, 1,5 meter  vorm, een extra dimensie aan gegeven. Het verhaal word luchtiger, meer toegankelijk en vooral herkenbaar.
De verteller van het verhaal, Aron Elstak, treedt ook op als scheidsrechter ( de overheid ), om in te grijpen bij handelingen die in strijd zijn met de corona maatregelen. Dit is voor mij één van de  elementen  die de voorstelling extra sterk maakt. Ik zit al in een aangepaste zaalopstelling en nu gebeurt er voor mijn ogen ook nog iets wat op dit moment gaande is in de maatschappij. Maar niet alles wat ik zie heeft met corona te maken.

Doordat het podium dwars op de zaal staat is het speelveld lang en ondanks de verplichte afstand krijg ik het gevoel dat ik een onderdeel van de voorstelling ben geworden. De acteurs Daniëlle Meijboom, Raffello Oostburg, Annemieke Elstak, Aron Elstak en Derk Oudshoorn weten mij op een bijzondere manier het verhaal in te zuigen. Ik moet eerlijk zeggen dat Derk Oudshoorn, in zijn rol van Aigisthos, mij emotioneel een aantal keren op het verkeerde been heeft weten te zetten. Want waar eindigt creatieve vrijheid eigenlijk? En wie bepaalt dat dan, de scheidsrechter?

Elektra op 1 5meter foto Mieke  van der Raay 5

Elektra op 1,5 meter is een heel bijzondere voorstelling. Gespeeld in een bijzonder theater. Een theater dat, ondanks de corona maatregelen, een intieme sfeer geeft.

Ik wil zeggen,  ga nu ook naar het theater toe. Ik hoop dat deze manier van theater beleven over niet al te lange tijd voorbij is, maar ik ben eerlijk als ik zeg dat ik nu ontzettend geniet van de intieme sfeer van een voorstelling op 1,5 meter. Theatergroep Mangrove is er meer dan goed in geslaagd om in deze voorstelling deze elementen in en buiten de voorstelling te gebruiken en van Elektra op 1,5 meter een klassieker te maken waarvan ik hoop dat er meerdere gaan volgen.

Oh ja soms zou je willen dat je liedjes uit een voorstelling terug kan luisteren. Bij deze voorstelling zou ik dat ook heel graag willen. Vooral de bewerking van “I did it my way” van Frank Sinatra, vertolkt door Aron Elstak, is nog geruime in mijn hoofd blijven hangen. En wie heeft bij al die nummers die hartslag verzonnen? Briljant.

Elektra op 1,5 meter is nog te zien op 24, 25 en 26 juli klik hier voor je kaartjes.
Er is bij het kaartje één consumptie inbegrepen. Consumpties zijn zeer betaalbaar in dit theater en afrekenen gaat het makkelijkst met TIKKIE, dus instaleer even die app op je mobiel.

Gezien op 19 juli 2020 in Theaterpand Delfshaven