Renée doet  De Dames

In het vervolg op de succesvolle voorstelling van Hadewich Minis “Hadewich doet De Dames” gaat Renée van Wegberg vanaf oktober touren met het programma “Renée doet De Dames”

Tijdens één van de laatste repetitie sessies sprak ik Renée over deze voorstelling en over het veranderde theaterlandschap. Nadat Renée nog even wat prachtige liedjes heeft laten hor en stel ik haar de vraag hoe maak je uit al die schitterende liedjes nu een keuze om die te zingen in je voorstelling?

Nee zegt Renée, dat was zeker geen makkelijke keuze want je praat toch over zo’n 12.500 verschillende liedjes. Uiteraard heb ik zo mijn favoriete artiesten en liedjes, maar daar buiten zijn nog veel pareltjes te vinden. Ik heb dus erg veel geluisterd en onderzoek gedaan. En de liedjes waar ik nu voor gekozen heb vertellen een verhaal. Soms ook mijn verhaal. Normaal sta ik op het toneel en speel ik een rol. Doe ik een pruik op, trek een kostuum aan en ik verplaats mij volledig in het karakter van het verhaal. Nu sta ik daar alleen, uiteraard wel met mijn  band, maar ik sta daar gewoon als Renée.

Renee doet de dames Foto Andy Doornhein 7919

Door de enorme keuze aan liedjes en artiesten kan ik ook zo verschillende genres van muziek laten horen. Net heb je “Telkens weer” van Willeke Alberti gehoord maar daar zing ik dan naast de Nederlandse ook de Franse versie  van. Zo laat ik verschillende muziekstijlen en genres tijdens de avond voorbij komen. Van Jazz tot en met smartlap. Ik zal naast het verhaal van sommige liedjes ook persoonlijke verhalen vertellen. En ja dat vindt ik best wel eng. Niet het verhaal van een ander vertellen is toch even wat anders. Op deze manier wordt de voorstelling een stuk persoonlijker en zal ik een totaal nieuwe ervaring gaan opdoen.

We hebben, mijn muzikanten Berry Janssen, Ivo Schols en Arthur Lijten, al een paar try-outs gespeeld en de reacties van het publiek zijn hartverwarmend en positief. We staan te popelen om het theater in te gaan en 1 oktober is al zover. Dan gaan we van start met de tour in De Kom in Nieuwegein. De officiële première voorstelling is op 17 oktober in SInger Laren.

Renee doet de dames Foto Andy Doornhein 7914

Ja de Corona crisis was wel schrikken. Natuurlijk ik dacht ook wat nu? Het zit echter niet in mijn karakter om dan bij de pakken neer te gaan zitten en ik ben meteen gaan bedenken, als we dus nu niet kunnen optreden in het theater wat kunnen we dan wel doen. En zo hebben we wat online concerten gegeven voor onder andere bedrijven en hebben we persoonlijke boodschappen gemaakt voor mensen die door anderen in het zonnetje werden gezet.

Maar ja optreden in het theater is toch wat we het liefst doen. De sfeer, de directe reactie van het  publiek dat maakt het toch zoveel mooier en magischer dan een online concert. De theaters in Nederland zijn zo fantastisch Coronaproof ingericht.  Er is aan alles gedacht om het publiek op een uitermate veilige manier te kunnen laten genieten van de voorstellingen die er te zien zijn.  Aan ieder detail is gedacht en juist nu naar het theater gaan is een unieke beleving. De zalen zijn zoveel intiemer op dit moment. Nu is het moment om theater op een andere manier te gaan beleven.

En dat laatste ben ik zo eens met Renée. Ik begrijp dat het financieel voor theaters en de optredende artiesten verre van een ideale situatie is. Dit moet en kan ook geen jaren zo doorgaan. Maar wat is het nu fijn om naar een voorstelling te gaan.  De gastvrijheid van het theater, de sfeer alles is zoveel persoonlijker en sterker. Je hebt echt het gevoel dat je van een privé voorstelling aan het genieten ben. Dus ik raad iedereen echt aan, ga weer naar het theater, het is er veilig en je ervaart een compleet ander gevoel van het genieten van een voorstelling.

Zeker een voorstelling als “Renée doet De Dames” zal nog persoonlijker en nog intiemer zijn.

Klik hier voor de speellijst