AMAOR FATI een unieke online theaterbelevenisEen theater première thuis? In ieder geval is de bar dan voor, tijdens en na de voorstelling open.
Eerlijk gezegd ben ik nogal sceptisch over theater kijken op de televisie. Je mist toch het echte theater gevoel en vaak is het niet meer dan een registratie van de voorstelling. Een registratie die, als je geluk hebt,  met meerdere camera’s en wat actief camerawerk is opgenomen.  

De Thuisbeleving
Op dit moment leven we in andere tijden. We kunnen niet naar het theater en dan is het thuis beleven van een voorstelling een aardig maar karig alternatief. 
Als in de omschrijving van zo’n online alternatief staat: "AMOR FATI" is een theatrale thuisbeleving die zich begeeft op het snijvlak van een online game en een spectaculaire theaterregistratie. Kaarten kopers krijgen ieder een persoonlijke code  en worden uitgenodigd de theatrale thuisbeleving "AMOR FATI" toe te treden." Wordt mijn nieuwsgierigheid toch opgewekt.

Scenefoto 13

Het Verhaal
Wanneer ‘Poppenspeler’ ( Alexander Brouwer ), ‘Amor’ ( Sky Lemmer ) ontmoet is hij op slag verliefd. De aantrekking is wederzijds maar Amor kan Poppenspeler slechts liefhebben als hij accepteert dat ‘Fati’ ( Harriët Stroet ) erbij hoort. Uit angst voor de grillige Fati, stoot hij Amor van zich af en begint haar na te bouwen als een pop waar hij zelf de controle over heeft. Dit sprookje wordt  waargenomen door ‘Verteller’ ( Flip Noorman ) die met direct tegen het  publiek gesproken teksten en liederen het publiek bevraagd over de tijd van nu.

De Ervaring
De voorstelling speelt zich af in een verlaten havenloods. Deze ruwe industriële omgeving is, als een op maat gemaakt kostuum, passend voor dit verhaal. Het symboliseert naast de hardheid van de wereld en het leven, ook de schoonheid ervan.
Door het bijzondere camerawerk word ik als kijker constant betrokken bij het verhaal. Ook de Verteller en de acteurs zorgen met hun spel dat mijn aandacht voor 100% bij de voorstelling blijft.

Scenefoto 16

Totaaltheater
Flip Noorman en regisseur Arlon Luijten hebben een theater keuze gemaakt die perfect is voor een online belevenis. Ze hebben verschillende theaterdisciplines met elkaar gecombineerd. Deze laten zij vloeiend in elkaar overlopen zonder dat het een overdaad aan indrukken is geworden. Moderne dans, muziek, ballet, dichtkunst en toneelspel. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. 
Door dicht op de acteurs te filmen heeft deze manier van theater kijken een extra dimensie gekregen. Zeker als het camerawerk en het lichtontwerp van cinematografisch niveau is. 
Het spel van de acteur en actrices zit ook tussen de kunstvormen, toneel en film in. Een totaal nieuwe en vooral plezierige ervaring.

Door een update in webbrowsers zijn helaas de interactieve games in de voorstelling niet te spelen. Hierdoor zijn de game momenten een  "inkakmoment" geworden. Als deze nu niet meer in de voorstelling hadden gezeten had ik ze zeker niet gemist.
De games zijn trouwens wel los te spelen. De Bullshitbanen Karaoke is echt leuk om te doen.

Scenefoto 5

AMOR FATI is een boeiende, bijzondere theatrale thuisbeleving geworden. Als op deze manier online voorstelling kunnen worden gemaakt dan denk ik dat er een nieuwe theatervorm kan ontstaan.
Kaartjes voor AMOR FATI zijn slechts € 10,-- en dat is voor een voorstelling op dit niveau spotgoedkoop.
Te bestellen via theaterwalhalla.nl

Gezien op 24-12-2020 thuis.