Barrie Stevens met Solotheater "I’m an Artist" in première in Theater de Meerse

Barrie Stevens bekend als choreograaf & jurylid: ‘Vooral doorgaan!’ brengt intiem theater met zijn eerste soloprogramma ‘I‘m an Artist’. Stevens werkte in het Engels aan zijn levensverhaal en stuurde dit naar vertaler en regisseur Vincent van Elshout die af en toe een stukje tekst heeft gecorrigeerd of een andere beweging adviseerde om er één geheel van te maken.

Barrie Stevens.
Geboren in juni 1944 in Newcastle is een Nederlandse danser, choreograaf, regisseur en acteur die van oorsprong de Engelse nationaliteit had. Door zijn leven en werk in Nederland verkreeg hij in 2019 het Nederlands staatsburgerschap. Als jongeman in Engeland werd het leven erg moeilijk vanwege zijn homoseksualiteit omdat dat in die tijd in Engeland verboden was.

Op 18 jarige leeftijd deed hij auditie in Londen bij George Carden voor de Snip en Snap Revue van René Sleeswijk en werd aangenomen voor de revue en zo emigreerde hij naar Nederland. Na de Nederlandse Revue acteerde hij in de televisie serie Ja zuster Nee zuster van Annie M.G. Schmidt daarna gevolgd door een hoofdrol in Ti Ta Tovenaar. Stevens was ook als danser / acteur te zien in verschillende musicalproducties. Hierna maakte hij naam als choreograaf en regisseur en was betrokken bij musicals zoals Footloose, A Chorus Line en Grease. In de negentiger jaren kwam Barrie in de jury van de Soundmixshow en zijn uitspraak ‘Vooral dóórgaan’ werd een bekende uitdrukking die zijn hele leven aan hem zal vastkleven.

In 2012 verzorgde hij de choreografie van De Jantjes met o.a. Willeke Alberti. In 2018 was hij te zien in de tv productie Beter laat dan nooit. In 2019 vertolkte Stevens de rol van Rudie Reuvers, een homoseksuele binnenhuisarchitect, in Goede tijden Slechte tijden. 18 jaar lang was hij de levenspartner van Leen Jongewaard. Dit jaar ging Stevens schuil achter het masker van dragqueen Miss Britney Royale in het tv programma Make up your mind.

Barrie Stevens Im an Artist LR 10 680x453 (2)

De voorstelling
Vele bekenden en oud collega’s gaven acte de préséance waaronder Henny Huisman, Ronnie Tober, Ruth Jacott, Gerard Cox en Willibrord Frequin. In een bijna uitverkocht theater De Meerse ging een grote droom in vervulling. In deze eigen show van de 77 jarige Barrie Stevens ‘solo’ zet hij het masker af en presenteert zijn echte leven onder de titel I’m an Artist. Dat hij een artiest in hart en nieren is wordt al gauw duidelijk. Een kaal toneel met een schaarse belichting en dan verschijnt Stevens met een bolhoed op een paraplu bij zich en een koffer vol herinneringen en rekwisieten. Een persoonlijkheid treedt voor het voetlicht en vertelt over zijn eerste jaren als kind opgroeiend naar een dertienjarige tiener een periode die niet gemakkelijk is geweest.

We maken een wandeling door zijn hele leven met vele ups en downs soms met een traan maar ook met een glimlach. Als hij dertien jaar is heeft hij gevoelens voor een vriendje maar al snel blijkt dat het geen verdere vriendschap kan worden. Op latere leeftijd als tiener heeft hij enorme belangstelling voor de shows in het London Palladium, volgt lessen in Londen traint als danser en probeert zo via audities in het theater te komen. Één van zijn eerste producties op West-end wordt in de musical Flower Drum Song. De tekst over zijn leven wordt afgewisseld met zang en dans terwijl op de achtergrond tv beelden worden getoond. Dan ontdekt Stevens de Gayscene in Londen in die tijd een moeilijke periode want homoseksualiteit is streng verboden in Engeland en er staat zelfs gevangenisstraf op.

Een mooi nummer in zang en dans is ‘Glad to be Gay’. In Londen auditeert Stevens voor choreograaf Carden, een veeleisende man, maar hij wordt aangenomen voor de Snip en Snap Revue en zo ontvlucht hij Engeland. In Nederland is het hard werken, repeteren en optreden, in de revue en overdag tv shows met Corry Brokken of andere evenementen.

Daarna verloopt de carrière in rap tempo. Heerlijk duurt het langst en Ja zuster Nee zuster, Ti Ta Tovenaar en vele musical producties. Een selectie van liedjes uit Ja zuster Nee zuster wordt door de hele zaal woordelijk meegezongen en geneuried. Zangnummers en dansnummers wisselen elkaar af zoals "Jeepers Creepers", in travestie "There’s no business like Showbusiness', en Charley Chaplin dans. We zien verschillende dansstijlen op choreografie van Melise de Winter. Barrie vertelt over zijn relatie met Leen Jongewaard en over zijn ouders en later de zorg voor zijn vader als mantelzorger.

Anderhalf uur solotheater, knap gebracht tezamen met Alberto Klein Goldewijk die hem geweldig op de vleugel begeleidt. Geen grote decors zijn er nodig. Met slechts een paar rekwisieten zoals een kapstok, een koffer wat waaiers en een glitterjurk presenteert hij zijn leven zo soepel mogelijk. Een reis langs ruim 60 jaar showbizz bevat het levensverhaal met prachtige liedjes en swingende choreografie. Stevens laat zien wat een top performer hij nog steeds is. Ondanks zijn leeftijd  (77 )  spat de energie nog de zaal in. Hier en daar wel wat meer moeite met de ademhaling maar dat mag ook.  Zijn levensverhaal is bijzonder, en de manier waarop hij over zijn homoseksualiteit spreekt is zeer ontwapenend. Het moment dat Stevens in zijn ondergoed met steunkousen laat zien dat hij zich nergens voor hoeft te schamen dwingt enorme respect af.

De chemie tussen Stevens en Klein Goldewijk is van een uitzonderlijke schoonheid. Naast de muzikale begeleiding is Klein Goldewijk ook de personal assistent van Stevens, helpt hem bij het omkleden, helpt hem op weg als Stevens even de juiste zin niet weet en wat erg mooi is, hij helpt Stevens met het aanbrengen van de kunstwimpers. Alles mooi, zacht en liefdevol.

Aan het eind van de voorstelling mag Stevens terecht een daverende staande ovatie in ontvangst nemen. 
De voorstelling gaat nog langs een aantal theaters in ons land waaronder Den Haag, Roermond, Venlo en Rijswijk. En verdient volle zalen.

Meer info www.barriestevens.nl

Gezien op 19 september 2021 Theater de Meerse Hoofddorp