In de Roode Bioscoop in Amsterdam houdt Chansonnier Philippe Elan zijn nieuwe Show ‘Tout Elan’ ten doop samen met zijn vaste begeleider Reijer Zwart op piano en gitaar. Voor ‘Tout Elan’ werd een collectie chansons van een aantal grote namen uit de Franse chansongeschiedenis, zoals Julien Clerc, Edith Piaf, Jacques Brel, Jean Ferrat en vele anderen, geselecteerd en bewerkt. Eveneens wordt vandaag de nieuwe Cd ‘Quelques mots d’amour’ gepresenteerd. Op deze avond zijn we dan ook getuige van een dubbele première!

Philippe Elan - Chansonnier Pur sang
De van oorsprong Franse zanger, geboren in Lectoure, kwam in de tachtiger jaren, nadat hij het Concours de la Chanson van de Alliance Francaise had gewonnen naar Nederland en bleef, door de Liefde, in Amsterdam. Elan trad op met onder andere: Cor Bakker, Louis van Dijk en Liesbeth List. De afgelopen jaren toerde Philippe met Reyer Zwart, het Amstelkwartet, Thijs Borsten en last but not least de bekende zangeres Thérèse Steinmetz. Een prachtige Cd onder de titel ‘Amsterdam – Paris’ wordt vertolkt door Thérèse Steinmetz & Philippe Elan waarmee zij in verschillende theaters optraden waaronder het Concertgebouw in Amsterdam.

Philippe Elan 05 foto Claudia Otten
We konden Elan zien schitteren in twee theaterproducties onder de naam ‘Vive la France’. Een hoogtepunt was ongetwijfeld het optreden begin 2019 met het Residentie Orkest waarvan een live registratie op Cd is verschenen getiteld ‘Ma France ‘Chansons Symphoniques’. Concert en Cd presentatie staan vanavond centraal tijdens het optreden op een bijzondere locatie in Amsterdam de ‘Roode Bioscoop’. Bijzonder omdat de Roode Bioscoop ooit een echte bioscoop was onder de naam Westerbioscoop in de twintiger jaren. Een aparte locatie om een dergelijke presentatie te houden. Wanneer de deur van de kleine foyer wordt gesloten en het pluche gordijn ervoor wordt geschoven waan je je in een aparte theaterzaal ergens in Parijs. Veel rood, kandelaren aan de muur en houten klapstoelen. Mooie akoestiek

Het concert ‘Tout Elan’ wordt afgetrapt door de Nederlands Franse ‘Philippe Elan’ begeleid door Reyer Zwart aan de vleugel met ‘Ma France’ (Jean Ferrat) het timbre in de stem geeft direct de Franse sfeer aan! Elan vertelt over zijn leven en haalt daarbij jeugdherinneringen op. De herinneringen aan moeder en vader, de fietstochten in de bergen, het verliefd zijn op een vriendinnetje worden geïllustreerd met prachtige Franse chansons uit het rijke repertoire. Aan alles is te merken dat Elan en Zwart al ruim 19 jaar samenwerken dit geeft een twee-eenheid aan. We horen ‘Conte d’été’, ‘Je t’ai aimée’ maar ook zingt Elan met hart en ziel ‘Zing, vecht, huil, bid’ bekend van Ramses Shaffy, waarbij het aanwezige publiek het koor vormt,  en het wonderschone ‘Zo hoog in de hemel’.

Dan wordt de dertiende Cd ‘Quelques mots d’amour’ (Een paar woorden van liefde) gepresenteerd en toegevoegd aan Elan’s discografie. De release datum was op 24 september 2021 onder label Challenge Records International. Alle nummers worden al klassiekers genoemd.

Philippe Elan 02 foto Claudia Otten
Aanwezig is de charmante zangeres Lenny Kuhr aan haar wordt symbolisch de eerste Cd overhandigd onder luid applaus met een prachtig boeket bloemen. Kuhr bekend van de successen ‘De Troubadour’ (1969) en ‘Visite’(2000) wat men veelal niet weet is dat zij in de vroege jaren 70 een internationaal platencontract tekende bij Phonogram in Frankrijk. Begin 1970 tourde Lenny Kuhr door Frankrijk in het voorprogramma van George Brassens met veel succes en bleef deelnemen aan internationale songfestivals. In januari komt er een nieuw album uit met als medeproducent Reyer Zwart die vanavond excelleert in de begeleiding van Elan aan de vleugel en op de gitaar.

Onvermoeibaar zet Elan de presentatie voort met 17 nummers van het nieuwe album ‘Quelques mots d’amour’, met onder andere: ‘La bicyclette’, ‘Les moulins de mon coeur’, een emotionele herinnering aan zijn moeder met het nummer ‘A ma mère enfouie’, ‘La montagne’, het prachtige ‘Mon Dieu’, in het Engels ‘Let it be me’, ‘Quelques mots d’amour’ en niet te vergeten het mooie ‘Adieu monsieur le professeur’ (Vaarwel leraar). Dit laatste nummer heeft Philippe Elan met begeleiding van Reyer Zwart op televisie gebracht als ode aan de leraar Samuel Paty (47) die op 16 oktober 2020 vermoord werd. Het werd ook massaal gezongen tijdens de herdenking in Frankrijk.

Philippe Elan 04 foto Claudia Otten
Het concert ‘Tout Elan’ en de presentatie van het album ‘Quelques mots d’ amour’ verdienden dan ook bij het slotapplaus een staande ovatie en er werd terecht ‘Bravo’ geroepen. Een must voor een ieder die van het Franse chanson houdt.
Er is maar één woord te noemen voor de dubbele première van vanavond en dat is ‘Formidable’.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op www.philippe-elan.com 

Gezien: 2 oktober 2021 Roode Bioscoop in Amsterdam

Recensie Chansonnier Philippe Elan met 'Tout Elan' on tour