Elk jaar worden meer dan 60.000 kinderen voor het eerst slachtoffer van seksueel geweld. Een actueel thema wat veel verdriet en woede losmaakt. In het licht is een aangrijpende monoloog over misbruik, gebaseerd op het autobiografische boek Mijn ware verhaal van Karin Bloemen. Bloemen deelt daarin haar aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst. Wat doet het met een jong meisje? In het licht wordt gespeeld door Lisse Knaapen (o.a. Emma wil leven, Soldaat van Oranje en SKY). De liedteksten en muziek zijn van Ellen ten Damme.

In het licht 002 Annemieke van der Togt
Knaapen opent in een boksring met het lied In het licht over haar verlangen om gezien te worden. Een zangeres die droomt van een grote carrière. Alle ogen gericht op mij. Haar gedachten dwalen echter af naar haar jeugd. Karin's vader verlaat het ouderlijk huis. Haar moeder heeft enige tijd later een nieuwe partner. Stiefvader en fotograaf Ben heeft zijn zinnen onder andere gezet op de jonge Karin en dwingt het meisje tot sex.In Sshht komt Ben zelf aan het woord met het inboezemen van angst: jij bent nu van mij of voor altijd alleen. In het lied meer dan 1000 x zingt Knaapen over drie jaar lang drie keer per week sex. Er zijn terugkerende angstdromen, overal het geklik van Ben's fototoestel. In het slotlied Uit de schaduw bezingt Knaapen haar uiteindelijke bevrijding. Waarom heb ik toch nooit iets gedeeld? Dit is het juist moment. De boksring is inmiddels ontmanteld.

In het licht Annemieke van der Togt
Knaapen's spel is krachtig, intens en overtuigend. Moeiteloos schakelt zij van personage, van kind naar slachtoffer naar zangeres. Het publiek is muisstil, gek genoeg gaan er juist tijdens deze voorstelling meerdere telefoons af. De regie van Benno Hoogveld is indringend en scriptschrijver Marc Veerkamp bewerkte het boek van La Bloemen naar een zware toneelavond.De stijl van ten Damme is duidelijk herkenbaar in de muziek, krachtig en no nonsense.

Voorstellingen als deze hebben een belangrijke boodschap dat anderen, die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt of op dit moment meemaken, herkenning vinden in het gevecht dat ze leveren en met de angsten die ze moeten overwinnen, een strijd die nooit afgelopen lijkt.

De voorstelling is de komende maanden te zien in het hele land, de speellijst is te vinden op www.solostories.nl.
De muziek is te beluisteren op Spotify: Lisse - In het licht.

Gezien: 21 fenruari 2022 Delamr Theater Amsterdam

RecensieIn het licht - intens muziektheater over misbruik