Recensie: Smaakvolle: ‘Hats off to Broadway - The Classical Edition’ geserveerd door Jimmy Hutchinson.

Jimmy Hutchinson (zanger/docent) viert zijn tachtigste verjaardag op 25 en 26 juni 2023 in theater het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Tijdens de lockdowns heeft Hutchinson niet stilgezeten. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag (februari 2023) heeft hij een compleet nieuw programma samengesteld. Deze one-man show is biografisch, educatief maar vooral entertaining. Het programma heet ‘Hats off to Broadway - The Classical Edition’. Please, no presents – Just your presence’ aldus Hutchinson, die nog vol energie in het leven staat.  

Jimmy Hutchinson is geboren in Canada Niagara Falls en is Operazanger. Na een studie pedagogie en muziek en een aantal jaren als docent werkzaam te zijn geweest besluit hij in 1967 verder te studeren aan de McGill University Montreal, Quebec. Daarna volgt een aanstelling bij het Opera Guild of Montreal. Hij vertrekt echter snel naar Europa en wordt in 1971 aangesteld bij Opernhaus Zürich in Zwitserland. In 1985 brengt zijn carrière hem naar Nederland voor een engagement bij Opera Forum, tegenwoordig de Nederlandse Reisopera.
Later zal hij echter vooral ook in musicals optreden en zelf produceren. 

In Nederland speelde Jimmy Hutchinson als uitvoerend artiest in vele, verschillende, musicals. Daaronder waren: Sweeny Todd (1993), My Fair Lady (1995), Junglebook, Alladin-de Musical, 42nd Street en Rembrandt-de Musical. Voor zijn rollen in Junglebook en Alladin werd Hutchinson genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award.
Eerdere one-man shows ‘Hats off to Broadway’ en ‘Hats off to Broadgay’ waren te zien en werden druk bezocht in het Zonnehuis, Betty Asfalt Complex en het M-lab.
Hij is een welbekende en uitstekende zangdocent / zangcoach. Er is momenteel geen musical in Nederland zonder leerlingen van hem. Jimmy was officieel vocal coach voor producties als Miss Saigon, Mamma Mia, Elisabeth en producties van OpusOne. Verder was hij betrokken bij de tv programma’s: ‘Sterrenjacht’ en ‘So You Wanna Be A Popstar’.  

IMG 2508 Jimmy Hutchinson   Hats off to Broadway, the classical edition 25 juni 2023

Hats off to Broadway – The Classical Edition.
Het is een hete zondagmiddag en het Zonnehuis in Amsterdam Noord is gezellig gemaakt in een café-chantant achtige setting sfeervol met kaarsen op tafel, klaar voor de première van Jimmy Hutchinson’s programma. Het publiek wordt welkom geheten door Roberto, Frans en Benjamin en zij serveren een petit four met het logo van de voorstelling ter ere van Hutchinson’s tachtigste verjaardag.
Jimmy Hutchinson opent het programma en heet iedereen hartelijk welkom met het bekende nummer ‘Willkommen, Bienvenue, Welcome’ uit de musical Cabaret. In deze one-man show wordt je meegenomen langs de geschiedenis van de klassieke muziek die van invloed was op verschillende musicals, operas en operettes soms melodieën die van de opera overvloeien in die van de musical.
In eigen arrangementen serveert Hutchinson een mix van o.a. Duitse en Amerikaanse operettes, mash-ups van beroemde klassiekers. Jimmy wisselt de bekende melodieën af met anekdotes en een flinke dosis humor. Nederlands met een Canadees/Engels accent zoals alleen deze entertainer dat kan en zo ontstaat de Jimmy Hutchinson sound.

Opvallend is de vakkennis, betreft de vele componisten en de totstandkoming van vele producties, van deze zanger die moeiteloos alle prachtige teksten over het voetlicht brengt. Hij begeleidt zichzelf op de vleugel zonder één noot te lezen en zingt alle teksten en dat zijn er vele feilloos uit het hoofd zowaar echt een prestatie. Hier en daar met een pruik, pet, servet weet hij er de humor in te houden.

Jimmy Hutchinson collage 2

Uit het rijke veelomvattende oeuvre van deze ras artiest wordt deze middag een flinke selectie muzikale juweeltjes ten gehore gebracht voor een publiek dat echt van muziek houdt en daardoor dan ook enorm geniet!

Opvallend is dat een Duitse medley Operette ten gehore wordt gebracht waarvan we in dit land helaas verstoken blijven. Operette wordt zwaar onderschat en is een moeilijk uit te voeren theatervorm omdat de uitvoerende moet kunnen zingen, dansen en acteren.
Een prachtige medley met nummers uit: Gasparone (Dunkel Rote Rosen), Die Lustige Witwe, Victoria und Ihr Husar, Maske in Blau, Der Zigeuner Baron en Gräfin Mariza.

De musical wordt vertegenwoordigd door sterke prachtige nummers uit:
Prins Igor, Kismet, Carmen Jones, the Phantom of the Opera en Rent.
Muzikale nummers speciaal geschreven voor klassieke stemmen zijn melodieën uit: South Pacific, Showboat en Kiss me Kate.

IMG 2855 Jimmy Hutchinson   Hats off to Broadway, the classical edition 25 juni 2023

Het prachtige nummer ‘Send in the Clowns’ uit ‘A little night Music’ wordt prachtig vertolkt gevolgd door een ‘hommage’ aan de onlangs overleden duizendpoot Willem Nijholt met diens vertolkte nummer The American Dream uit de musical ‘Miss Saigon’. Dit nummer wordt zeer emotioneel gebracht en ook ontvangen bij het publiek.

Uit de opera horen we vertolkingen van La Boheme, Madame Butterfly en Hutchinson schroomt niet om zich te wagen aan nummers uit Elvis -  The Musical. 

Uiteraard ontbreekt ook niet het bekende nummer ‘There’s No Business Like Showbusiness’!
Jimmy beëindigd het programma met 9 korte nummers uit ‘The Pirates of Penzance’.

Tijdens deze muzikale middag presenteert Jimmy een gevarieerd programma voor elke musical- en muziekliefhebber.
De voorstelling duurt ongeveer twee uur inclusief een pauze.

Bravo JIMMY HUTCHINSON! You are the One and Only bariton die dit presteert.
Jimmy: ‘This is my last production - But I don’t promise’.      

Info: www.jimmyhutchinson.nl