Langzaam loopt de zaal vol met publiek. Op het toneel ligt een man. Hij is slechts gekleed in een hemd en een maillot. Hij ligt te slapen. Zijn borstkas beweegt langzaam op en neer in het ritme van zijn trage ademhaling. Hier en daar wordt er wat ongemakkelijk gelachen en wat voorzichtige opmerkingen geplaatst. Dan dooft het licht en wordt het stil, doodstil.
Het trouwe publiek van de Britse acteur Pip Utton is het al gewend dat de voorstelling meteen begint zodra je de zaal inloopt. De minuten duisternis en stilte voelen zeer oncomfortabel aan, maar gelukkig staat er iemand op om de slapende man op de toneelvloer eens wakker te maken. En met een enorme schreeuw komt er weer leven in het dommelende lichaam. Shakespeare is de man die op de grond zijn roes aan het uitslapen is en hij heeft werkelijk geen idee waar hij is.
Met deze fascinerende openingsscène trekt Pip Utton het publiek het leven van William Shakespeare in. Engeland's grootste en misschien wel bekendste toneelschrijver. Geboren in 1564 in het plaatsje Stratford-upon-Avon waar hij 52 jaar later ook zijn laatste adem uitblaast. Een man die de eerste Britse moderne toneelschrijver genoemd mag worden. Hij schrijft 38 toneelstukken, 154 sonnetten en ook nog eens een aantal gedichten. Maar wat voor een man is William Shakespeare eigenlijk? Hoe leeft hij en hoe is hij omgegaan met de roem en rijkdom in zijn leven?
Utton vertelt vanuit de belevenis van deze grote schrijver hoe het dagelijkse leven van Shakespeare er uit zou hebben gezien. Zijn liefdes, de relatie met zijn vader, zijn huwelijk en de dood van zijn zoon Hamnet, die op elf-jarige leeftijd overlijdt. Utton vertelt meesterlijk. Zijn taalgebruik is poëtisch en van een ongekende schoonheid. Door de intonatie van de zinnen is de essentie goed te volgen zelfs als de gebruikte woorden niet tot de beheersende woordenschat van de luisteraar behoort. In deze voorstelling treedt Utton uit zijn comfortzone, want naast het, persoonlijk gericht, voordragen van een aantal gedichten laat Utton horen dat hij ook op intieme wijze kan zingen en dansen. Shakespeare komt in al zijn facetten tot leven vanavond.
De rode lijn is liefde. Shakespeare gaf en nam hier ruim voldoende hoeveelheden van in. Als Utton één van de schitterende liefdesgedichten van Shakespeare rechtstreeks aan iemand in het publiek voordraagt is het ijzig stil in de zaal en iedereen voelt de intense liefde via woorden de zaal instromen.
Bij Utton zit je als publiek niet gewoon passief naar het spel te kijken wat zich voor je neus op het toneel afspeelt. Hij houdt er van om het publiek een actieve rol te laten spelen. Utton zegt hier zelf over: “Geef het publiek het gevoel dat ze er bij horen. Dat ze daadwerkelijk een onderdeel zijn van de geschiedenis die ik hier sta te vertellen en de aandacht wordt vast gehouden van het begin tot het einde.” Samen met het publiek schrijft Shakespeare deze avond een gedicht. De woorden komen soms wat moeizaam los vanuit het publiek maar ook daar weet Utton dan weer dankbaar gebruik van te maken.
Utton speelt heel erg op zijn gevoel en zelfs tijdens de voorstelling van deze avond verlaat hij de afgesproken paden omdat hij vindt dat dit op dit moment moet. Omdat deze wending het verhaal sterker maken. Voor het publiek is dit een positieve instelling omdat het de voorstelling levendig houdt. Maar voor de technicus is dit een uitdaging en Harold Verwoert heeft regelmatig al momenten meegemaakt dat hij het lichtplan maar heeft laten zijn wat het is omdat Utton een andere positie op het toneel een betere plek is gaan vinden om zijn verhaal te vertellen. Deze eigenschappen maken van de voorstellingen van Pip Utton een belevenis en zijn trouwe fans weten dit en vinden ieder jaar weer de weg naar het theater waar hij optreedt. Gelukkig komen er ook nieuwe fans bij want minstens één keer in je leven moet je deze acteur hebben zien optreden.
Na de voorstelling van 28 maart in Amstelveen, waar hij een andere grootheid uit de Britse geschiedenis zal vertolken namelijk Margeret Thatcher, vertrekt hij meteen via Schiphol naar Turkije waar Utton een prestigieuze prijs in ontvangst mag gaan nemen voor zijn buitengewone bijdrage aan het theater.
Utton is dit seizoen nog maar tien keer te zien in één van de Nederlandse theaters.
Bekijk hier de speellijst.