Door Esther Raatgers


Het Singer Laren ligt er wat mistroostig bij, op deze regenachtige zondagmiddag. De naastgelegen parkeerplaats is echter tot de laatste plek bezet. Ondanks het gure weer is het bedrijvig in het chique dorp. Bezoekers komen deze 23 september niet alleen voor het museum, maar ook voor de première van "Driving Miss Daisy". Na haar burn-out is hoofdrolspeelster Anne-Wil Blankers in volle glorie terug in het theater. 

Het verhaal begint als de 72-jarige Daisy Werthain haar auto op haar eigen oprit total loss heeft gereden. Haar zoon en succesvolle zakenman Boolie vindt het niet langer verantwoord dat ze achter het stuur zit. Hij schrijft een sollicitatieprocedure uit en al gauw verschijnt de kleurling Hoke Colburn op zijn kantoor. Voor een weekloon van 20 dollar wordt Colburn maar wat graag de vaste chauffeur van Daisy Werthain, ook al blijkt al snel dat zij niet de makkelijkste is. Ze hangt haar onafhankelijkheid niet zomaar aan de wilgen. Aanvankelijk laat ze geen moment onbenut om de vriendelijke gestes van Hoke af te wijzen, maar gaandeweg wordt de band tussen de twee steeds hechter. 

Wat dat betreft toont "Driving Miss Daisy" veel overeenkomsten met het boek "Voor jou" van Jojo Moyes en met het toneelstuk "Op bezoek bij Mr. Green" van Jeff Baron. Het grote verschil met Mr. Green is dat we Miss Daisy niet zo goed leren kennen. We zien haar zachter wordende buitenkant, maar wat haar gedreven heeft of wat haar gemaakt heeft tot wie ze nu is, komt in het stuk niet heel duidelijk naar voren. Het is vooral het thema "vriendschap" wat dit toneelstuk zo goed en zo aandoenlijk maakt. Niet in de laatste plaats door het spel van Anne-Wil Blankers, Edwin Jonker en Iwan Walhain.

De scène, waarin Miss Daisy voor het eerst met Hoke op pad gaat, had misschien wel iets scherper en vileiner gespeeld mogen worden, maar verder weet Anne-Wil Blankers haar personage goed te raken. Ze speelt pedant, onvermurwbaar en oud, ouder, oudst, waarbij die steeds kwetsbaarder wordende blik in haar ogen duizend woorden spreekt. Edwin Jonker blijft de opgewekte, galante Hoke met zijn eigen principes, ook als hij tot in het diepst van zijn ziel geraakt wordt. Zijn ietwat raspende, berookte stem maakt van Iwan Walhain een doorleefde, gewiekste maar toch oprechte zakenman, die niet alleen weet wáár Abraham de mosterd haalt, maar helaas ook hóe.

"Driving Miss Daisy" is een zeer geslaagde voorstelling met een mooi verhaal en prachtige toneelbeelden. Het decor is op een eenvoudige, maar vernuftige manier vormgegeven en de projecties op de vitrage zijn tot in detail uitgewerkt. De voorstelling heeft een vlot tempo, verliest nergens vaart en geeft toch ruimte aan een stilte als het nodig is. De voorstelling wordt gespeeld zonder pauze en leent zich prima voor een heerlijke avond uit.


"Driving Miss Daisy" is dit najaar in het hele land te zien. De speellijst loopt vanaf 26 september tot 28 december en is te bekijken op www.senf.nl of op www.ntk.nl.