"Mag ik je in een hokje plaatsen?’’ vraagt een meisje aan me in de foyer van Arnhem’s Stadstheater. Ze plakt een sticker op me met ‘lekker wijf’. Er lopen meerdere mensen met een sticker die zaterdag avond, 29 september. En dat is met een reden. Toneelgroep Oostpool speelt de première van de voorstelling 'Allemaal Mensen'.
Eenmaal in de zaal zitten de spelers op het toneel al klaar op een lange rij stoelen, het doek open. De spelers vertellen dat ze voorafgaand aan het repetitieproces een briefwisseling, verdeeld in koppels, moesten hebben. Dit om elkaar goed te leren kennen. De voorstelling bestaat uit hun eigen verhalen. Vaak wordt er een statement gemaakt, maar ondanks dat er veel maatschappelijke problemen in de twee uur durende voorstelling aangesneden worden, is het geen zware show.
De spelers laten zich door het publiek in hokjes plaatsen. Joy Delima vertelt over haar leven als de ‘sterke zwarte vrouw’ die de maatschappij haar verplicht te zijn. Milou van Duijnhoven vertelt over seksuele intimidatie die ze in het uitgaansleven tegenkomt, waarop Casper Nusselder geraakt reageert en zich probeert te verontschuldigen voor alles wat een man ooit heeft misdaan. Rick Paul Mulligen en Florian Myjer vertellen over hun homoseksualiteit, de haat die daar vandaag de dag nog steeds bij hoort, en een eerste seksuele ervaring. Maar ook het fenomeen ‘white privilege” wordt behandeld.
'Allemaal Mensen' is een schreeuw van regisseur Marcus Azzini om elkaar te leren kennen, accepteren, en te begrijpen. De spelers hebben een vertrouwde energie met elkaar. De vraag in mijn hoofd tijdens het zien van 'Allemaal Mensen' is dan ook vaak “is dit wel geacteerd? 'Allemaal Mensen' is kwetsbaar, puur en ook wel een beetje bloot. Het is een krachtige voorstelling van Toneelgroep Oostpool. Laat je raken, en het zet je aan het denken maar laat je ook lachen.
Kijk voor meer informatie en kaarten op www.toneelgroepoostpool.nl/