Joke de Kruijf, Marleen van der Loo en Mariska van Kolck. Drie fantastische actrices met gouden kelen en een berg toneelervaring om u tegen te zeggen. Geef de drie een toneel en succes is gegarandeerd. Tenminste, dat mag je verwachten van deze bijzonder getalenteerde dames. De nieuwe muzikale komedie ‘Liften’ van I&L Entertainment is echter het bewijs dat een voorstelling meer nodig heeft dan een benijdenswaardige cast. 

Terwijl de kersverse voorstelling in alle programmaboekjes, theateragenda’s en promotiefilmpjes verkondigt ‘’hilarisch’’, ‘’verrassend’’ en ‘’ontroerend’’ te zijn, komt al snel een zekere discrepantie tussen het verkondigde en het werkelijke naar voren. Zo verrassend en hilarisch als de komedie zou zijn, zo voorspelbaar en cliché zijn het verhaal en de humor. Dit zijn dan ook de twee zwakke schakels van het ondanks alles vermakelijke geheel. Het verhaal, gaande over drie veel van elkaar verschillende vrouwen die het noodlottige feit onder ogen moeten komen gezamenlijk vast te zitten in één van de vijf liften van de Beautytoren, een schoonheidskliniek, is een zeer onwaarschijnlijke aaneenschakeling van indrukwekkende pieken en dalen des levens. Thema’s als onvrede over het eigen lichaam, huiselijk geweld, een miskraam, afpersing, een onvoorziene ontdekking van seksuele geaardheid, een ruim twintig jaar jongere partner, ontluikende liefde, doodslag en een verjaardag volgen elkaar gedurende de zogenaamd vijf à zes uur durende lift-crisis in hoog tempo op. Wat tekstschrijver en regisseur Leon van Uden echter over het hoofd heeft gezien, is dat het publiek tijdens deze eenakter alle zojuist beschreven thema’s – en nog vele andere! – in een relatief kort tijdsbestek op zich afgevuurd krijgt.

‘’Het is te véél’’ zegt een bezoeker die ik na afloop van de première spreek. Minder zou mooier zijn, ben ook ikzelf van mening. Wellicht dat tijdens de ‘’ontroerende’’ scènes diepgang dan doorgang zou vinden. Het geheel is gewoonweg te vluchtig en tijd voor bezinning ontbreekt. Ogenschijnlijk wordt getracht middels deze aangrijpende scènes een balans tussen komedie en tragedie te bewerkstelligen. Vanwege de kortstondigheid en overvloedigheid ervan echter resulterend in het tegendeel; ‘’oppervlakkige diepgang’’.Ondanks alle zo-even omschreven kritiek verdient het toch wel amusante ‘Liften’ het niet afgedaan te worden met slechts twee sterren. Drie ietwat schamele voor ‘Liften’ dus. Allereerst omdat er gedurende de voorstelling beslist flink gelachen kan worden om de weliswaar ‘’voorspelbare’’ en ‘’makkelijke’’ grappen. Bovendien wordt de voorstelling gedragen door drie topactrices die met hun snelle wisselingen tussen de verscheidene rollen die zij innemen, het hobbelige verhaal tot een levendig samenspel maken. De drie hebben het zichtbaar naar hun zin en zijn absoluut aan elkaar gewaagd. Hun enthousiasme en overgave redt de voorstelling die anders aan haar verhaallijn ten onder zou gaan. Ook de eenvoudige, maar fraaie en bovenal waarheidsgetrouwe decorstukken en camerabeelden dragen bij aan de solide basis die juist deze voorstelling zo hard nodig heeft om succesvol te zijn. Tenslotte zijn ook de welgevormde programmaboekjes en de van droge humor voorziene audiofragmenten voorafgaand aan de voorstelling een welkome verrassing. Al met al blijken veel bezoekers van de première – hoewel kijkend door een roze bril vanwege hun relatie met één van de cast- of crewleden – te spreken over ‘Liften’. 

Favoriet van vanavond is Marleen van der Loo die haar rol als Karlijn dusdanig goed vertolkt dat zij van de drie actrices het beste uit de verf komt. Van der Loo, die tevens de taak van vocal coach op zich heeft genomen, speelt – anders dan de andere twee dames – minder een typetje en komt daardoor op natuurlijke wijze in haar rol tot uiting. Ook haar solozang is het meest pure en zuivere zangstuk van de avond. Chapeau! 

De tournee van ‘Liften’ wordt op 29 december 2018 afgesloten in de Rijswijkse Schouwburg en is tot die tijd te zien door het hele land. Ga voor tickets en meer informatie naar www.il-entertainment.nl 

Gezien 25 oktober, Schouwburg Amstelveen