Na twee jaar van verhuizen en verplaatsen is The Young Ones neergestreken op haar nieuwe loods aan de Grote Voort in Zwolle. En daar wordt troep gemaakt, in de breedste zin van het woord! Troep is de nieuwe winterproductie van The Young Ones, die te zien is van 27 december t/m 6 januari. De voorstelling is een vindingrijk commentaar op een samenleving waar geen kind, gemeenschap of stukje land zich kan onttrekken aan de greep van de overheid. In deze theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Ilse Bos kijken we naar de wereld door de ogen van groepsoudste Pola, die samen met haar ‘troep’  aan kinderen woont op een woonboot op het ‘vieze landje’. Het muziektheaterspektakel wordt gespeeld door 40 jonge spelers en twee professionele acteurs en is de eerste grote voorstelling waarbij The Young Ones de deuren van de nieuwe theaterloods openzet voor het grote publiek.

Kaarten voor Troep zijn te koop via www.theateryoungones.nl

TROEP is een wonderlijk en spectaculair stadssprookje dat gaat over een gezin met maar liefst dertien kinderen, dat in een woonboot op het ‘vieze landje’ op een vergeten plekje aan de Ijssel woont. De dertien kinderen zijn niet echt broertjes en zusjes van elkaar en hebben allerlei achtergronden en eigenaardigheden en wonen op de woonboot zonder begeleiding van volwassenen. Pola heeft als oudste de verantwoordelijkheid op zich genomen van de verzorger van het stel. Maar daar nemen de school en de jeugdzorg geen genoegen mee. Onder de hoge druk van een wanhopige gevecht om bij elkaar te blijven neemt de wereld om de kinderen heen steeds surrealistischer vormen aan.

Het jeugdboek TROEP is een hartstochtelijk pleidooi voor hoogst noodzakelijke creatieve kreukelzones en rafelranden, waar mensen van alle leeftijden en culturen elkaar in vrijheid kunnen ontmoeten en buiten het zicht & de controle hun eigen vorm van samenleven kunnen ontwikkelen.

Regisseur Jeroen Kriek over Troep
“Creativiteit zonder ‘troep’ te maken bestaat niet. ‘No mud no flower’. Experiment is nodig voor veerkracht en verandering. Dit geldt voor elke ontwikkeling. Of het nu het artistieke proces is, of de opvoeding, of de ontwikkeling in de maatschappij, in het onderwijs, in de wetenschap of in het bedrijfsleven. Een te streng systeem is niet creatief meer. Alleen als je niet bang bent komen de engelen op je schouder zitten.
Troep gaat om een pleidooi voor rotzooi. Oftewel voor alles dat door het systeem van de maatschappij wordt weggedrukt alszijnde rotzooi. Dus alles wat niet perfect is, wat niet voldoet aan de gangbare normen en wat letterlijk en figuurlijk niet past. Het boek is de concrete verbeelding van een te strakke samenleving die wordt ondermijnd door vrijheidsdrang en daardoor uiteen valt.”