Na het daverende succes van People, Places & Things in Londen is de gelijknamige voorstelling nu te zien in de Nederlandse theaters. Het is een levendig geheel over leven, overleven, beleven, herleven en de dood. Een intense en waarheidsgetrouwe voorstelling over verslaving aan middelengebruik en de wens hiervan te herstellen. Alle aspecten des levens die doorgaans als waarheid worden aangenomen, plaatst hoofdpersoon ‘Emma’ in een ander daglicht. Realiteit en waarheid worden van elkaar gescheiden en wat overblijft is ruimte voor twijfel en onzekerheid. Niets behalve een naderende dood is zeker en de weg daarnaartoe kan op vele manieren ingevuld worden. Emma doet aan ‘’zelfmedicatie’’, om zo het leven dat zij zo overweldigend vindt en de onophoudelijke gedachtenstroom in haar hoofd aan te kunnen. Zij betwist alle waarheid en betwijfelt alles dat zeker lijkt. Zij vertrouwt bij binnenkomst in de afkickkliniek waar zij zich heeft laten opnemen niemand, noch zichzelf en gaat op zoek naar ontvankelijkheid voor het leven. People, Places & Things is rauw, open en eerlijk; niets belangrijks blijft onbesproken. 

Als vanzelf wordt het publiek tijdens deze voorstelling deelgenoot van de zoektocht naar rust en acceptatie van de werkelijkheid. Het leven komt zoals het komt en zij neemt onvoorziene wendingen, lijkt de boodschap van het stuk.In de originele versie van het stuk dat in 2014 in Londen zo populair bleek werd de hoofdrol vervuld door zeer gewaardeerd actrice Denis Gough. Nederlands toneeltalent Hannah Hoekstra heeft het stokje van Gough overgenomen en brengt de rol van hoofdpersoon ‘Emma’ in de nieuwe productie van Toneelgroep Oostpool op bewonderenswaardige wijze ten tonele. Een ieder die Hoekstra ziet spelen, zal beamen; deze vrouw beschikt niet alleen over legendarische acteerkwaliteiten. Zij is ook charismatisch, hilarisch en zeer, zéér krachtig. Tweeëneenhalf uur lang draagt Hoekstra de voorstelling die zij tezamen met een zestal fantastische collega-acteurs (te weten: André Dongelmans, Thomas Höppener, Loek Peters, Ariane Schluter, Belinda van der Stoep en Simme Wouters) tot een indrukwekkend succes maakt. Hoe tragisch en aangrijpend ook, dit stuk laat je hartelijk lachen. De temperamentvolle, intelligente en bovenal uitgesproken hoofdpersoon ‘Emma’ komt om de haverklap met van cynisme doordrenkte uitspraken die maken dat je niets kunt dan lachen.


Behalve toneelfanaten kunnen ook taalliefhebbers hun hart ophalen aan de taalkundig sublieme vertaling van de Britse versie. De originele tekst van Duncan Macmillan is bewonderenswaardig sterk vertaald door Hannah van Wieringen. De zorgvuldig gekozen woorden en poëtisch geformuleerde zinnen dekken exact de boodschap. Steeds wanneer je denkt: deze uitspraak is het onthouden waard, volgt de volgende. Ongrijpbaar en tijdelijk van aard zijn de briljante fragmenten. Evenzo zijn de waarheid en het leven, zo blijkt steeds opnieuw.

De voorstelling wordt afgesloten met een zeer intense scène waarin wederom naar voren komt hoe Emma’s intellect en taligheid zowel haar kracht als een middel voor zelfvernietiging zijn. Haar brein maakt overuren en zelfs als toeschouwer van het gevecht dat zij voert, kun je niets dan geroerd zijn door de impact die het op haar levenskwaliteit heeft. Emma is - net als alle andere verslaafden in de kliniek - niet gek, ze kan de roerige wereld om zich heen gewoonweg moeilijk aan en is als reactie daarop constant op zoek naar rust. People, Places & Things is een buitengewoon indrukwekkende voorstelling. Zelden krijgt het Nederlandse publiek toneel voorgeschoteld van deze klasse. Geen wonder dus, dat publiek na afloop omhoog schiet voor een staande ovatie. Niet omdat het al klappend opstaan tijdens het slotapplaus in Nederland een gewoonte is, maar omdat deze cast en dit stuk het daadwerkelijk verdienen.

People, Places & Things is nog tot 23 maart 2019 te zien in verschillende theaters in Nederland. Informatie en tickets: www.toneelgroepoostpool.nl 

Gezien op 5 februari