Na voorstellingen over de levens van onder meer Shakespeare, Chaplin, Hitler, de Paus en Tatcher staat de Britse acteur Pip Utton dit seizoen eens niet in het theater met een voorstelling over een historisch figuur. Geheel tegen de tradities in gaat zijn nieuwe voorstelling "Before I forget I love you, I love you" over het leven met een geliefde die aan Alzheimer lijdt en zijn we getuige van de invloeden die deze ziekte heeft op het leven.


Het verhaal.
Christine, de vrouw van Michael (Pip Utton) is overleden aan de ziekte Alzheimer. Tijdens de begrafenis bijeenkomst haalt Michael herinneringen op aan zijn overleden grote liefde. Bij binnenkomst worden we bij de ingang van de zaal als familie door Michael ontvangen. Het publiek is  vanavond de familie van de overleden Christine. En deze confrontatie had ik niet zien aankomen. Ik zit meteen op het puntje van mijn stoel en ben hier gedurende de 60 minuten durende voorstelling niet meer van afgekomen.

Pip Utton Before i Forget I love you I love you foto Andy Doornhen 7286
Utton voert het publiek mee in de enorme lijdensweg die veroorzaakt wordt door deze vreselijke ziekte. Het moment dat Utton vertelt over het eerste moment dat Michael zijn geliefde moet achter laten in een verpleegtehuis gaat door merg en been heen. De machteloosheid, de woede en de onmacht al deze emoties worden op een zeer geloofwaardige en indringende manier overgebracht. Het is bijna niet voor te stellen dat hier een acteur aan het vertellen is.

Als Michael ons als familie heeft verlaten keert hij terug naar huis. Hier mijmert hij verder over de mooie tijden die hij samen met Christine heeft beleeft. Langzaam maar zeker komen er knikken in het verhaal en zit Michael ook bij de dokter. De voorstelling krijgt een onverwachte wending. Bij Michael wordt ook Alzheimer gediagnostiseerd. Nu kijken we naar het aftakelingproces van iemand die wij in een korte tijd hebben leren kennen.

Pip Utton Before i Forget I love you I love you foto Andy Doornhen 7294
Utton overtreft mijn verwachtingen want deze voorstelling is zo intens en intiem dat mijn lichaam en geest zich volledig overgeeft aan dit vreselijke verhaal. Hoe diep triest het is om je geliefde deel voor deel te zien verdwijnen tot er alleen nog een ademend omhulsel over is. En hoe vreselijk moet het dan zijn om te beseffen dat dit ook jouw lot is. Utton brengt al die gevoelens op zo’n natuurlijke wijze over op het publiek waardoor er echt een band ontstaat. Je leeft zo intens mee.

'Before I forget I love you, I love you' verdiend een groter publiek, Pip Utton verdiend een groter publiek. Het is lovenswaardig dat het Nederlandse publiek, dankzij producent Ruud de Graaf, mag genieten van dit soort bijzondere voorstellingen.

Pip Utton Before i Forget I love you I love you foto Andy Doornhen 7318

Pip Utton speelt nog tot en met 26 maart in een aantal theaters.
Kijk hier voor de speellijst. De voorstelling is Engels gesproken

Even een extra tip voor theaterbezoekers in Zoetermeer. Maak je avond compleet door vooraf in restaurant Mamma Maria te gaan eten. De pizza Vitello Tonnato is een aanrader.

Gezien op 7 maart 2019 Stadstheater Zoetermeer