Martijn Nieuwerf, verrassend bekend van zijn rol als de dappere schooljongen Maarten in de NCRV-jeugdserie 'De Zevensprong', speelt op dit moment de rol van de "Verschrikkelijke" Paul Wittgenstein in de lunchvoorstelling van Theater Bellevue. Op 5 mei ging deze voorstelling in première en Theaterparadijs was hierbij aanwezig.

Kent u dat stripje van Jan, Jans en de kinderen, waarin Jan 's avonds op oudergesprek moet bij de juf van Catootje? De alleraardigst uitziende juffrouw degradeert door de afgrijselijke verhalen van Catootje tot een lelijke oude heks en met opgestroopte mouwen zal Jan haar wel eens even een lesje leren. Zo ongeveer gaan de verwende kinderen Charlie en Matilda tekeer over hun bevlogen pianoleraar Paul Wittgenstein. De man overlaadt ze eindeloos met zijn kennis over belangrijke componisten en oervervelende vingeroefeningen. Wittgenstein is tijdens de Eerste Wereldoorlog één arm kwijtgeraakt, maar is zo verzot op het pianospelen dat hij de componisten Ravel, Strauss en Prokofiev de opdracht geeft om pianomuziek voor alleen de linkerhand te componeren. Toch is hij volgens Charlie en Matilda een amateur met een snertverleden. Op een bloeddorstige wijze willen ze Wittgenstein voor altijd uitschakelen als pianoleraar, maar de butler, die de hele tirade met klapperende orgen heeft staan afluisteren, geeft een heel andere draai aan hun lugubere plannen.  Samen met Wittgenstein, (die eigenlijk alleen maar kwam om pianoles te geven) bedenkt de butler een plan om de kinderen hun goedheid te laten tonen, zodat de liefste van het duo een belangrijke erfenis tegemoet kan zien. Uiteindelijk loopt dit plan zo gruwelijk uit de hand, dat er wel degelijk iemand uit de weg wordt geruimd. Maar niet de Verschrikkelijke Wittgenstein.


Zowel de flyer en de teaser als de achtergrondinformatie over deze voorstelling doen sterk vermoeden dat we met "De Verschrikkelijke Wittgenstein" een bloederige, psychologische thriller gaan aanschouwen met de 'generatiekloof' als onderliggend thema. Zo heeft Roeland Hofman het script echter niet expliciet uitgewerkt. "De Verschrikkelijke Wittgenstein" is vooral een lichtabsurdistische komische thriller. De dialogen zijn humoristisch, worden in hoog tempo de zaal in geworpen en zetten de kijker regelmatig op het verkeerde been. 

Vooral Tobias Nierop heeft hierin een groot aandeel. Zo correct en welwillend als hij is, ontpopt hij zich al snel als een bhufter in plaats van een butler. Ook Isabelle Houdtzagers en Billy de Walle leveren een sterk staaltje acteerwerk. Martijn van Nieuwerf ten slotte weet zijn tekst droogkomisch te plaatsen en herwint daardoor zijn door achterklap verloren sympathie van het publiek. 

Er is nog veel wat ik over deze intrigerende man te weten had willen komen en ik had graag een inkijkje in zijn lessen willen hebben. Desondanks was deze voorstelling een aangenaam gerecht voor de geest.

Zoals eerder gezegd is "De Verschrikkelijke Wittgenstein" tot 26 mei te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. Voor meer informatie kunt u kijken op www.theaterbellevue.nl.
Maar in het theaterseizoen 2019-2020 zal 'De Verschrikkelijke Wittgenstein' ook in verschillende theaters te zien zijn. Wat dat betreft een aanrader voor jong en oud: goed acteerwerk in een begrijpelijk jasje van iets meer dan een uur.

Gezien 5 mei Theater Bellevue Amsterdam