Vanaf oktober 2019 gaat Yora Rienstra het theater in om de voorstelling UP te spelen, een bewerking naar de bestseller van Myrthe van der Meer. UP is hiermee het vervolg op de succesvolle toneelvoorstelling PAAZ, die in februari 2017 in première ging.

In PAAZ belandde hoofdpersoon Emma op een Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis. Ter voorbereiding van die voorstelling liet Rienstra zich opnemen op een paaz om een beeld te krijgen van wat hoofdpersoon Emma meegemaakt moet hebben. Daardoor weet zij als geen ander de leefwereld en de persoonlijkheid van de hoofdpersoon te vangen. In UP moet Emma opnieuw de psychiatrische kliniek in, terwijl zij dat allerminst verwacht.

Over de voorstelling
Emma Nieuwenhuis moet de psychiatrische kliniek in. Opnieuw, tot haar ongeloof en schrik. Twee jaar geleden was ze een tijd opgenomen, en uitgerekend nu, nu ze zich sterk voelt en zelfs ‘een waanzinnig gevoel van geluk’ ervaart, herhaalt de geschiedenis zich. Dit omdat haar specialist, een vervanger die ze niet kent, haar wel erg uitbundige geluksgevoel niet vertrouwt. Wat een misverstand, en wat een vernedering.

In UP krijgen we nader zicht op Emma’s ‘hersenstormen’. Scherp en met veel humor verwoordt ze de angstaanjagende momenten waarop de wanen toeslaan. In de ziekenhuiswinkel spreekt iedereen opeens in een onbekende taal, en bestaat die enge hond die haar beloert nu wel of niet?

“Het is alsof je verliefd wordt, elke keer opnieuw. Je wordt verliefd op het leven, maar het leven maakt het steeds weer met je uit.” – quote uit het boek UP.

Over Yora Rienstra
Rienstra, opgeleid aan de toneelschool en kleinkunstacademie, is cabaretière, actrice en presentator. Ze heeft vier cabaretprogramma’s op haar naam staan en won in 2009 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ze is een van de presentatoren van het VARA-programma RamBam en de AD Ochtendshow To Go.

Over Rik van den Bos
Van den Bos studeerde in 2008 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als schrijver. Hij creëert in zijn toneelstukken onthechte, geïsoleerde situaties waarin van een afstand wordt gereflecteerd op de tijd. De stijl is humoristisch, maar altijd doordrenkt van tragiek.

Credits: Spel: Yora Rienstra / Naar het boek van: Myrthe van der Meer / Bewerking: Rik van den Bos / Regie: Benno Hoogveld

De première van UP zal op vrijdag 25 oktober plaatsvinden in Theater Griffioen in Amstelveen.
Kijk voor meer informatie en de speellijst op www.theaterbureaudemannen.nl/up