Benja Bruijning, Marie Louise Stheins, Martijn Apituley en Denise Aznam nemen de rollen op zich in De tolk van Java; een verhaal over vaders en zonen, naar de prachtige, autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney. Na succesvolle vertolkingen van Max Havelaar, Heren van de Thee en De Stille Kracht sluit producent Hummelinck Stuurman met deze voorstelling haar vierluik over ons koloniale verleden in Nederlands-Indië af.

Het is in 2019 precies 70 jaar geleden dat Nederland in 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië erkende. Het boek De tolk van Java werd destijds aangekondigd als ‘de mokerslag die de clichés over Nederlands-Indië verpulvert’. Het verhaal laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Het geeft zowel inzicht in een belangrijk deel van onze koloniale geschiedenis als in de manier waarop slachtoffers tot daders verworden.

Als zoon van een voormalige oorlogstolk die in Nederlands-Indië meevocht in de oorlog, heeft Alan (een rol van Benja Bruijning) alles behalve een gelukkige jeugd. De wrede misdaden die vader Arto (Martijn Apituley) tijdens de oorlog zag en zelf beging, hebben hem getekend voor het leven en alles in het gezin wordt bepaald door zijn tirannie. Als blijkt dat vader zijn memoires heeft neer getypt, probeert Alan met weerzin te doorgronden waarom zijn vader is geworden wie hij is. In eerste instantie wantrouwig en sarcastisch, maar naarmate hij meer leest, wankelt zijn haat. Is begrip toch mogelijk?

De tolk van Java gaat op 16 november 2019 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is van november 2019 t/m februari 2020 te zien door heel Nederland. De bewerking is van Ignace Cornelissen, die voor Hummelinck Stuurman eerder De Passievrucht en De ontdekking van de hemel bewerkte. Olivier Diepenhorst tekent voor de regie.

Klik hier voor het aankondigingsfilmpje van het theaterstuk De tolk van Java.