Oeuvreprijs voor theatergroep Hotel Modern

Met trots melden we dat theatergroep Hotel Modern de Oeuvreprijs voor Poppenspel is toegekend: de Wim Meilinkprijs van de NVP-UNIMA. De feestelijke uitreiking vond zaterdag plaats tijdens het Internationaal Micro Festival in Dordrecht.

Uit het juryrapport:
“Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker van Hotel Modern hebben in 20 jaar een oeuvre opgebouwd van memorabele miniatuurvoorstellingen die ingrijpende verhalen invoelbaar maken. Hotel Modern is beroemd geworden met een eigenwijs, luchtig en tegelijkertijd diepzinnig spel met spullen, filmbeeld en illusie. De spelers maken live animatiefilms op het toneel. Het publiek ziet de filmbeelden op een scherm, maar het ziet ook de makers, terwijl zij de scènes zorgvuldig opbouwen en camera’s door de decortjes bewegen. Legendarisch zijn De Grote Oorlog en Kamp, waarin de gruwelen van de eerste en de tweede wereldoorlog worden verbeeld met een vingercamera in een miniwereld met poppetjes van ijzerdraad, stof en klei. Ook memorabel is de skyline van koelkasten uit Heden Stad of de mensheid verbeeld als garnalen in Garnalen Verhalen. De voorstellingen en de makers zijn al veelvuldig gelauwerd met verschillende prijzen, maar een oeuvreprijs voor deze ‘grootheden van de kleine schaal’ was er nog niet. Bij deze.”

Nieuwe voorstelling in de maak: Ons Wereldrijk
Ons oeuvre wordt binnenkort uitgebreid met een nieuwe voorstelling. In Ons Wereldrijk verbeelden we de 350-jarige koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië met een podiumvullende maquette van het eilandenrijk en duizenden poppetjes. We volgen het gewelddadige spoor van de ondernemende Nederlanders en zien hoe ze, na vele oorlogen, het land weer moeten verlaten.
De aanleiding voor het creëren van deze voorstelling vindt Hotel Modern in de familiegeschiedenis van Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de uitgebreide research gingen de makers te rade bij Indonesische kunstenaars, wetenschappers en Nederlanders met een Indische achtergrond.
Ons Wereldrijk is te zien in de theaters van december 2019 t/m maart 2020.

Klik hier voor de speellijst