Recensie All over – Acts of LoveAls ik na het zien van 'All over – Acts of love' door de regen richting mijn auto loop gaan er honderden gedachten door mij heen. Vooral het gevoel van verwarring, dat werkt niet mee om al die gedachten enigszins te ordenen.

'All over – Acts of love' gaat over twee mensen die elkaar ontmoeten in de grote stad, Amsterdam. Ze hebben elkaar nog nooit eerder gezien maar het lijkt of ze elkaar al jaren kennen. De huidige tijd is een tijd waar het klimaat een belangrijke invloed heeft op ons dagelijks functioneren. En hierdoor ook op de beleving van onze onderlinge intimiteit.

De choreografen Emo Greco en Pieter C. Scholten hebben de intentie om een soort van rauwe energie uit te stralen met de voorstelling. En dat is ze van begin tot het eind dan ook goed gelukt. Maar daar kom ik zo op terug. De intense teksten zijn geschreven door Hannah van Wieringen en worden in het Engels zichtbaar gemaakt met boventiteling. All over – Acts of Love is een cross-over voorstelling. Toneel en dans worden samengevoegd tot één geheel. De beide disciplines kunnen het verhaal versterken en vaak visueel boeiender maken.

All Over Acts of Love Alwin Poiana02

Enige tijd geleden kwam ik euforisch uit de voorstelling LIBI, ook een cross -over voorstelling. Ook hier startte de voorstelling met een kaal toneel.  Maar vanavond is men nog een stap verder gegaan. Het toneel ligt erbij of er net opgebouwd gaat worden.  Een professionele verlichtingsunit van de bouw staat voor de kijker links op het toneel. We zien de muren en de stellingen van de ruimten op het toneel, die normaal gesproken verborgen zijn voor het publiek.  Op dit moment is mijn aandacht voor meer dan 100% geprikkeld. Dan ruw en onverwachts gaat al het licht uit en begint de voorstelling.

Tot mijn verrassing is het licht, dat gebruikt wordt, prachtig. De hele omgeving krijgt er iets oers en groots van.  De grote metropool op het kleine toneelvlak. De openingsscène kan iedere scène zijn die ontstaat bij een eerste ontmoeting tussen twee mensen.  Ludwig Bindervoet, de iets verlegen man, maar die wel op zijn doel afgaat en Kendrick Etmon de zekere man, die juist een wat meer afstandelijke houding aanneemt. Je voelt de opbouw van de ontmoeting echter je hebt geen idee waar dit naar toe gaat.

De teksten van Hannah van Wieringen zijn zeer beeldend maar verre van toegankelijk. Iedere zin is prachtig, echter om het geheel te blijven volgen vergt aandacht en concentratie. Gelukkig helpt de boventiteling mij hier soms bij. Want iedere woord is essentieel voor het vervolg van de scène, zeker daar er weinig geacteerd wordt door Bindervoet en Etmon.

Het acteren komt van de zes dansers.  Zij ondersteunen en versterken de gesproken woorden in een bizarre reeks van prachtige choreografieën. Bizar omdat er geen enkele muziek is waar de dans aan vastgekoppeld kan worden. Het is een visueel oogstrelend tafereel met slechts lichamelijke percussie als muzikale ondersteuning. Een strijk met een been over de vloer, een handklap op het toneel of een stemgeluid zijn de enigste klanken die de danseres tot hun beschikking hebben gekregen om deze intense choreografieën te mogen uitvoeren.

All Over03 Alwin Poiana

De scènewisselingen zijn al net zo ruw als het toneelbeeld, ondanks dat er in het decor minimale veranderingen zijn. Door het licht plots volledig uit te gooien en daarna de scène in het donker weer aan te laten vangen, worden plaats en tijd van de scène realistisch verschoven.

Ruim anderhalf uur heb ik geconcentreerd de ontwikkeling van de liefde tussen twee mensen mogen volgen.  Zonder muziek, maar met een prachtig toneelbeeld, indringende poëtische teksten en sierlijke sensuele choreografieën. 
De verwarring is er nog steeds maar dat maakt 'All over – Acts of love' juist zo bijzonder. Een prachtige  samenwerking tussen ICK Amsterdam en Toneelgroep Oostpool.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 27 oktober 2019 Theater de Meervaart Amsterdam

Recensie Acts of Love ICK Oosterpool Dans Toneel Cross over Emo Greco en Pieter C. Scholten Hannah van Wieringen Ludwig Bindervoet Kendrick Etmon