Ghost Stories – Durf jij het aan?


In het Amsterdamse Delamar theater gaat met Halloween, 31 oktober, de voorstelling ‘Ghost Stories’ in première. En zoals de titel al voorspelt, verwacht ik geen feelgood voorstelling en ben ik overal op voorbereid. Ik hou wel van een beetje spanning en ben dan ook zeer benieuwd of dit in een theater over te brengen is.

De dresscode van vanavond is geheel passend bij de sfeer: zwart. Op de trap staan borden met uitroepen als “Je kan nu nog terug” en “Weet je het zeker?” Zelfs de foyer is aardig donker en versierd met enkele lugubere rekwisieten. Bebloede paspoppen, armen en benen en her en der afzetlint.


De voorstelling bestaat uit drie verhalen die door een inleiding van Dr. Kuiper (André Dongelmans) aan het publiek voorgeschoteld worden. Dr. Kuiper is een professor in parapsychologie en kan ons van alles vertellen of spookbeelden, geestverschijningen en vreemde verschijningen op foto’s en filmpjes en hoe ons brein ons voor de gek kan houden. Wat maakt het dat wij denken geesten te zien of paranormale ervaringen te beleven? Maar is het wel allemaal zo simpel te verklaren en is het wel onze hersenpan die dit zo interpreteert?

Per verhaal ontmoeten we een nieuw karakter. Laus Steenbeke speelt Ton van Dam, een bewaarder in nachtdienst, Alexander Brouwers krijgt als Simon van der Heuvel autopech, uiteraard in het donker, en tot slot hebben we de snelle en gelikte zakenjongen Mark Buther, gespeeld door Huib Cluistra. Mark en zijn vriendin verwachten binnenkort hun eerste kindje. 


Dit is meteen ook wel alles dat ik kan vertellen over de voorstelling. Want meer prijsgeven over het verloop van bovenstaand verhalen zou zonde zijn. Wat ik wel kan vertellen is dat de voorstelling de nodige schrikeffecten bevat (dat soms zelfs voor nerveus gegil zorgt bij het publiek zorgt) en dat het geluid je geregeld rechtop in je stoel laat zitten. De lichteffecten en het decor maken het horrorplaatje af en creëren precies de juiste sfeer die je verwacht bij een spookverhaal. De acteurs leveren sterk spel en weten de spanning goed op te bouwen, zonder dat het er te dik bovenop ligt. De muziek speelt daarbij ook een grote rol en verzorgt de inleiding naar een spannende stuk. Maar ondanks dat je weet dat er wat gaat komt, slaat je hart soms echt een slag over.

Maar voor je kaarten besteld… weet je zeker dat je het aandurft? Voor iedereen die wel zin heeft in een avondje spanning en iets anders dan anders, laat je verrassen! Bang zijn was nog nooit zo leuk!

Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

*Waarschuwing: Ghost Stories bevat momenten van extreme schok en spanning. Wij raden iedereen met een nerveuze instelling aan om serieus te overdenken de voorstelling te bezoeken.

Gezien: 31 oktober 2019 Delamar Theater Amsterdam