Onder het label ‘Ladies at the Theatre’ brengt productiehuis Uitgezonderd. voorstellingen specifiek gericht op dames naar Antwerpen. Het succes hiervan is niet te ontkennen. Ondertussen zit de producent al aan de derde voorstelling in hun ‘Vapeurs’-reeks, die vanavond in première ging in het Fakkeltheater. We steken meteen van wal met onze recensie voordat het de spuigaten uitloopt met nautische zegswijzen.

Na ‘Vapeurs’ (in Bali), ‘Vapeurs 2 – In de sneeuw’ zoeken de vriendinnen in ‘Vapeurs 3 – Trossen los’ de zee op. Tijdens hun luxe cruise ontbreken hun kwaaltjes en psychische ongemakken die bij de overgang horen niet. Lydia loopt (opnieuw) over van verliefdheid voor een toyboy terwijl de andere dames geconfronteerd worden met een man die bedriegt, de zoektocht naar een date of een writersblock.

Vapeurs 3 Luc Monsaert2
De vriendinnenkomedie is zo hot in Nederland dat het er al een heus (lucratief) subgenre werd. De ‘Opvliegers’-reeks zit er ondertussen al aan hun vijfde voorstelling. Het zijn deze shows die producenten Bob Jennes en James Cooke in een Vlaams jasje naar Antwerpen brengen. Het warm water heeft Uitgezonderd. dus niet opnieuw uitgevonden, maar ze zijn er wel in geslaagd om ook in Vlaanderen de vriendinnenkomedie op de kaart te zetten. En ook hier zijn de voorstellingen ontzettend populair. Meteen na de première van ‘Vapeurs 3’ werd zelfs ‘Vapeurs 4 – op safari’ aangekondigd die in januari 2021 in het grotere Theater Elckerlyc te zien zal zijn.

Een voorstelling als ‘Vapeurs’ kan je moeilijk classificeren als cultuur met een grote C, maar doet wél exact wat het moet: goed geschreven, vlot entertainment bieden. Ondergetekende recensent (blanke man, 33 jaar) behoort absoluut niet tot de doelgroep, maar heeft zich wel ontzettend vermaakt met de cruisetocht van de vier vriendinnen. Dat heeft niet alleen te maken met de zeer vlotte regie van Martin Michel (105 minuten vlogen voorbij), maar de cast is na drie voorstellingenreeksen bijzonder goed op mekaar ingespeeld. Het spelplezier spat van het podium en de timing van actrices Nele Goossens, Lulu Aertgeerts, Anne Mie Gils en Myriam Bronzwaar (die Ann Tuts vervangt vanaf ‘Vapeurs 2’) is uitstekend.

Vapeurs 3 luk Monsaert3
Opvallend was het bijzonder goed geschreven script van Allard Blom. De grappen variëren weliswaar soms in niveau: eerder platte humor (“Die mag zijn schip wel eens in mijn haven aanmeren!”) of simpele grappen (zoals Myriam Bronzwaar die de woorden ‘roman’ en ‘novelle’ foutief uitspreekt) hebben ook hun plaats in het script, maar het wérkt wel en ze zijn goed gedoseerd. Het is echter vooral mooi om te zien hoe de lijn tussen komedie en tragikomedie fijntjes wordt opgezocht: de twijfel over een veranderend lichaam (en de verschillende manieren om daarmee om te gaan), de dementerende moeder of wanneer Anne Mie Gils zeer fijngevoelig een nummer brengt over de tijd die toch ook niet alle wonden kan helen. En daardoor vergeven we ook meteen componist Jeroen Sleyfer voor die draak van een titelsong…

Met ‘Vapeurs’ heeft producent Uitgezonderd. goud in handen. Het concept slaat aan en speelt voor uitverkochte zalen in Antwerpen. En dat is terecht. ‘Vapeurs 3’ is met veel kunde gemaakt entertainment, dat minder vrijblijvend is dan dat je op het eerste zicht zou denken. Zelfs ondergetekende 33-jarige blanke man gaat overstag voor deze vriendinnenkomedie.

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.uitgezonderd.be 

Gezien: 10 januari 2020 Fakkeltheater Antwerpen