Rust Zacht Billy door Eva Line de Boer, Het Zuidelijk Toneel


Vernieuwend. Dat is het gepaste woord om Rust Zacht Billy, een coproductie tussen Eva Line de Boer (Stichting Euphoria) en Het Zuidelijk Toneel, te noemen. Bijzonder was de voorbespreking door Piet Menu bij de première op 17 januari in het Chassétheater. Daarna werden de première gasten verrast met een openhartig interview met Ellen Oostdam, uitvaartverzorger bij Zuylen.

Rust zacht Billy   Bart Grietens 9 (1)
Bijna alle teksten zijn citaten van uitvaart speeches. Desondanks is dit geen jank voorstelling. Iedereen die meerdere uitvaarten heeft meegemaakt, weet dat iedere uitvaart anders is. En dat laat Eva Line de Boer zien; de ongemakkelijkheid, het verdriet, de woede, de humor. Elk gevoel en elke vorm van afscheid komt voorbij. Ook de manier waarop de dood op sociale media gedeeld wordt, laten ze niet aan zich voorbijgaan.

Halverwege de voorstelling duren sommige stukken té lang. Dat is dan ook het enige kritiekpunt. Er kan verder alleen maar lovend gesproken worden over deze voorstelling. Want wat is het fijn dat iedereen dit kan gaan zien, en dat al die taboes doorbroken worden. De vijf acteurs zijn totaal verschillende persoonlijkheden. Door hun samenspel wordt dit stuk heel geloofwaardig.

Rust zacht Billy   Bart Grietens 51 (1)
Omdat Rust Zacht Billy vaak fragmentarisch is, en soms ook gebeurtenissen door elkaar heeft lopen, kunt u zich af gaan vragen hoe deze voorstelling eindigt. U hoeft niet bang te zijn dat Rust Zacht Billy abrupt eindigt, zoals dat vaak de valkuil is bij fragmentarische voorstellingen. Maakt u zich daar geen zorgen over, Rust Zacht Billy heeft een perfect einde. Terugkijkend is dit zeker een zware voorstelling, maar als kijker wordt u niet aan uw lot overgelaten. De juiste afmeting van diepgang en humor, met een luchtig begin en een ontroerend eind, maakt deze voorstelling.

Chapeau voor cast en creatives, Nederland is een bijzondere voorstelling rijker.
Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Gezien: 17 januari 2020 Chassé Theater Breda