Doet sneeuw pijn - Indrukwekkend en bijzonder


Hoe een kleine jongen een open vraag stelt en daarmee een weduwe verrast


"Doet sneeuw pijn" is een monoloog, gehouden door Saskia Temmink en is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van journalist Carolien Spaans. De voorstelling gaat op maandag 27 januari in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De voorstelling gaat over een jong gezin, ze hebben het goed. Ze zijn blij en gelukkig met elkaar en hebben sinds zeven maanden een zoon. Het noodlot slaat toe als de man een fataal skiongeluk krijgt. In één kort moment wordt alles anders.

Doet sneeuw pijn 05 Annemieke van der Togt
Temmink staat anderhalf uur lang onafgebroken op het toneel. In deze tijd laat ze door middel van korte momenten zien hoe het leven was, is en wordt. Daarbij soms gebruik makend van de voorwerpen die op het toneel staan. Het publiek wordt meegenomen in de worsteling van de jonge weduwe, het diepe rouwproces, het overeind krabbelen en het verder leven, met name voor hun jonge zoon. Zij laat een vrouw zien die overmand wordt door verdriet, veerkrachtig, bij vlagen depressief is en er moeite mee heeft om door te gaan. Dit was niet de bedoeling, alleen een kind opvoeden en ook verder alles alleen te moeten doen. Het contact dat Temmink met de kleine buurjongen heeft is ontroerend en ontnuchterend. Zeker als hij de vraag stelt, doet sneeuw pijn? Een vraag die ze zichzelf niet gesteld heeft maar die haar aanzet om er ook op deze wijze naar te kijken.

Het toneel is rustig verlicht en laat een twaalftal, in hoogte verschillende, grijze zuilen zien. Er staan wat voorwerpen op die terugkomen tijdens de monoloog van Temmink. Het afwisselen van de tijdsbeelden is sterk en blijft overzichtelijk. Als publiek krijg je de sfeer en beelden perfect mee. Met eenvoudige enscenering van bijvoorbeeld licht en geluid voel je de sfeer van dat moment goed aan. Op het ogenblik dat er een klein beetje sneeuw valt is de hele zaal muisstil, veel meer is er dan niet nodig om te begrijpen waar dit moment over gaat.

Doet sneeuw pijn 08 Annemieke van der Togt
De muziek die in deze voorstelling gebruikt wordt, samen met het licht en decorontwerp, maakt dat de tijd van de voorstelling voorbijvliegt. Temmink is een begenadigd actrice door op deze wijze dit verhaal te vertolken. Zeer indrukwekkend en bijzonder.

"Doet sneeuw pijn" wordt tot en met juni 2020 door heel Nederland gespeeld.
Kijk voor meer informatie op: www.solostories.nl 

Gezien: 27 januari 2020 Delamar Theater Amsterdam