Op 22 februari ging in de Stadsschouwburg van Haarlem de voorstelling "Cocktails" in première, een gloednieuwe toneelproductie van schrijver Philip Walkate. Met Xander de Vledder, Vincent Croiset, Tijn Docter, Matteo van der Grijn  en David Lucieer in de hoofdrollen kon het publiek rekenen op een mooie avondvullende toneelvoorstelling.

Cocktails2 Annemieke van der Togt

"Cocktails" begint op het terras van Freddy. Nadat hij zijn surfpak na een gevierde carrière aan de wilgen heeft gehangen, heeft hij zijn eigen strandtent met surfschool geopend. Hij wil zijn veertigste verjaardag feestelijk inluiden met zijn vier vrienden en dat lukt aardig. Met reclameman Alex, zakenman Bruno, dokter Vincent en journalist Lucas wordt het een dolle boel. Ondanks de heftige golven, zwicht Freddy voor de uitdaging die Bruno hem voorstelt: ze gaan nog even kiten in zee. Wat een leuke afsluiter van een gezellige avond had moeten worden, eindigt in een nachtmerrie. Freddy klapt op een pier en moet dit bekopen met een dwarslaesie. Terwijl de vrienden ontredderd moeten toezien hoe Freddy zich door zijn revalidatieproces worstelt, bedenken ze een plan: ze gaan een stichting oprichten voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat zij aangepast kunnen watersporten. De Stichting 'WOW' is geboren en de eerste Freddy-dagen worden geboekt. Het succes van de Stichting rijst de pan uit en legt de vrienden geen windeieren. Het valt niet te ontkennen dat het ongeluk van Freddy, zowel goed- als kwaadschiks, een behoorlijke impact op hun levens en carrières heeft. Maar zodra de eerste scheurtjes ontstaan in de financiële situatie van de stichting, blijken de onderlinge vriendschappen toch twijfelachtig te zijn. En zijn alle behaalde resultaten eigenlijk wel echt in het belang geweest van Freddy?

Cocktails1 Annemieke van der Togt

Met veel plezier heb ik naar deze avondvullende voorstelling gekeken. De voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur, maar verslapt niet qua verhaallijn, spel en teksten. Tot het eind blijven de dialogen boeiend en Walkate weet thema's aan te zwengelen die er in het leven toe doen. Daarbij verliest hij de humor en de luchtigheid niet uit het oog. Het spel van de vier acteurs kent een hoog tempo en de karakters zijn stevig uitgewerkt. Zo druipt de gesjeesdheid vanaf het begin van Bruno af, maar boet hij daar nauwelijks op in als het er  in eerste instantie op lijkt dat hij de schuldige is aan het ongeluk. Met dezelfde foute grappen blijft hij zichzelf buiten schot houden. Ook Xander de Vledder weet zijn personage Freddy op een interessante manier vorm te geven. Natuurlijk is hij blij met alle hulp die zijn vrienden hem bieden, maar tegelijkertijd 'loopt' hij er tegenaan dat hij de kleinste dingen niet meer kan en daar weinig hulp bij krijgt. Zijn teksten zullen voor bepaalde toeschouwers soms best confronterend zijn, maar tegelijkertijd opent het ook deuren om over dit soort zaken van gedachten te wisselen.

Cocktails4 Annemieke van der Togt

Naar mijn mening is "Cocktails" een mooie opvolger van "Wijn". Het verhaal is laagdrempelig, maar toch onderhoudend en zet, zonder te forceren, voortdurend aan tot nadenken. "Cocktails" speelt nog tot mei 2020 in verschillende theaters in Nederland.

Voor de exacte speellijst kunt u kijken op  www.hummelinckstuurman.nl.

Gezien: 22 februari stadschouwburg Haarlem