Dangerous Liaisons is een toneelbewerking van de 18e -eeuwse brievenroman, die door de verfilming in 1988 wereldberoemd werd. Waar de verfilming een groot kostuum-spektakel was is dit toneelstuk een waar spektakel van vooral teksten en acteerprestaties van de cast. Op dinsdag 11 maart loopt het publiek ontspannen de zaal van Singer Theater te Laren in. Ze zien een voornamelijk het ‘roze’ decor, waar een man ligt te slapen en langzaam meer castleden van het toneel stuk Dangerous Liaisons komen oplopen.

Dangerous Liaisons 1  Raymond van Olphen
Verhaal
Markiezin de Merteuil, gespeeld door Tjitske Reidinga, daagt de notoire vrouwenversierder burggraaf de Valmont, Mark Rietman, uit om Cecile, Hanna van Vliet, nichtje van Mme de Volanges, Marisa van Eyle te verleiden. Ceclile heeft een aantal jaren in een klooster doorgebracht en is nog zo groen als gras, maar al wel beloofd als vrouw aan de Comte de Gercourt.  Om deze Comte dwars te zitten zet de markiezin deze weddenschap op. Als het de burggraaf lukt om het nichtje te verleiden, gaat de markiezin als beloning met hem naar naar bed. Maar de Valmont beschouwt deze taak als te gemakkelijk. Bovendien is hij van plan de erg godsdienstige Madame de Tourvel, Judith Noyons, te verleiden, om zijn 'reputatie' hoog te houden. De markiezin gaat akkoord met deze moeilijkere opdracht als voorwaarde. Ondertussen dringt de burggraaf zich ook nog op als leermeester-minnaar van Cecile, die eigenlijk verliefd is op de bedeesde Danceny, gespeeld door Sander Plukaard. Maar wanneer blijkt dat de burggraaf écht verliefd geworden is op Madame de Tourvel, daagt de markiezin hem daarop uit om met haar te breken. Als echte speler kan hij dat niet weigeren, maar nadat hij haar gedumpt heeft, krijgt hij spijt. Als de burggraaf zijn beloning komt opeisen bij de markiezin, loopt dit anders dan hij had gehoopt.

Dangerous Liaisons 1  Raymond van Olphen3
De fysieke aftakeling van de markiezin komt terug in haar kostuums, een rol die briljant vertolkt wordt door Tjitske Reidinga. Maar vooral de wijze waarop ze het kat-en-muis spel met de burggraaf, Mark Rietman, speelt is zeer fraai om naar te kijken. Als publiek zie je een voorstelling die beurtelings grappig, heftig qua uitbeelding van seksscènes, enerverend, confronterend en stof tot nadenken geeft. Het decor wisselt niet en krijgt wel een andere sfeer als de belichting gewijzigd wordt. Veel meer heeft deze cast ook niet nodig, spel en teksten zijn zo sterk dat er volkomen waardige Franse adel op het toneel te zien is. De teksten van Marcel Otten zijn doorspekt met Franse woorden waardoor de verwijzing naar een andere tijd makkelijker gemaakt is. De wijze waarop de castleden met elkaar omgaan kun je als publiek ook koppelen aan een verhaal wat rond de 18de eeuw speelt. Hierbij helpt mee dat de man-vrouw verhouding en de achteloosheid waarmee er met gevoelens wordt omgegaan ook een mooie schets van dat tijdsbeeld is.

Als publiek is dit een voorstelling die aanzet tot nadenken, is liefde en lust van elkaar te scheiden? Ga je als man en vrouw op deze wijze met elkaar om en is dit werkelijk alleen in de 18de eeuw zo geweest? Kortom een zeer fraaie avond.

Dangerous Liaisons 1  Raymond van Olphen2
Dangerous Liaisons wordt door heel Nederland heen nog opgevoerd tot en met juni.
Kijk voor meer informatie op www.bostheaterproducties.nl 

Gezien 11 maart 2020 Singer Theater Laren