Omdat theaterbezoek door de Corona maatregelen een tijd lang onzeker was, was het ook onzeker of de jaarlijkse theaterroute Huizen doorgang kon vinden. Maar artistiek leider en regisseur Johan Verheij heeft er alles aan gedaan om de route en de voorstellingen geheel Coronaproof voort te zetten. Misschien dit jaar met wat minder unieke locaties voor de voorstellingen, aangezien er rekening gehouden moet worden met de 1,5 meter, maar dat mag de pret niet drukken. De Theaterroute gaat door! Het thema van is dit jaar ‘De strijd van de Bevrijders’.

Met een draaiorgel en een glaasje bubbels worden we welkom geheten en ontvangen we het polsbandje op kleur, die aangeeft welke route wij gaan wandelen en welke voorstellingen wij gaan bekijken. Samen met een gids vertrekken we een ons groepje. Het is meteen duidelijk dat er een flink wandeltempo gevraagd wordt om overal op tijd aan te komen. Het is een warme nazomer avond dus het is lekker zweten onderweg.

Theaterroute Huizen 2020 Foto Andy Doornhein 2624

We zijn aankomen bij de eerste locatie, begrafenisonderneming Rebel’s. Hier wordt de voorstelling ‘Begraven’ gespeeld door Hilke Bierman. Zij wordt bijgestaan door het koor Labalade.

Theaterroute Huizen 2020 Foto Andy Doornhein 2638

Alle voorstellingen duren ongeveer 15 minuten. En zelfs in deze korte periode kan je een echt verhaal vertellen. Dat is wel duidelijk bij de tweede voorstelling die we zien ‘Verzet’ gespeeld door Martijn van Will, Mark van Welzenis, Sebas Berman en Gijs Vennix.

Theaterroute Huizen 2020 Foto Andy Doornhein 2645

De derde voorstelling die we zien heet ‘Burgervader’, gespeeld door Rob van Meeberg en Nyncke Bergman, en gaat over de macht van een burgemeester. In deze voorstelling wordt in korte tijd zichtbaar wat bepaalde macht kan doen ten aanzien van een vrouwelijke medewerker, oftewel seksuele intimidatie op de werkvloer.

Theaterroute Huizen 2020 Foto Andy Doornhein 2653

De laatste voorstelling die we zien tijdens de route speelt zich af in de krachtcentrale en heeft de titel ‘De Onderduiker’. In de hoofdrol zien we Bartho Braat, bijgestaan door Fabiënne Meershoek en Lieuwe Verheij. En ook dit verhaal is er een die je even bij blijft.

Na de vierde voorstelling verzamelen alle groepen en acteurs zich weer bij het begin punt. Hier start de eindvoorstelling, waarin alle spelers samen te zien zijn in ‘De Strijd van de Bevrijders’.

Theaterroute Huizen is een uniek concept en werkt ontzettend goed. Het is de perfecte manier om meerdere kleine voorstellingen te bekijken en ondertussen een lekkere wandeling te maken door Huizen. Goed geregeld en wat mij betreft, volgend jaar weer!

Meer informatie lees je hier.