Een ontroerende slapstickvertelling voor volwassenen én kinderen

Op zaterdag 17 oktober gaat in Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag Mijn Vader van Thomas, Sacha en Jos in première. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van meesterverteller Toon Tellegen. In 2013 was het de eerste voorstelling die het collectief maakte. De Parade-versie van destijds werd warm en lovend ontvangen en nu, 7 jaar later, brengen zij deze vernieuwde en uitgebreidere versie naar de theaters. Mijn Vader is en absurd, grappig en ontroerend verhaal over het missen van een dierbare. De voorstelling is niet voor volwassenen óf voor kinderen, maar voor iedereen die gelooft in de troostrijke kracht van fantasie. De voorstelling maakt een landelijke tournee van 16 oktober 2020 t/m 15 mei 2021.

Het verhaal
Mijn Vader gaat over Jozef, een dromerige jongen met een rijke fantasie. Het verhaal begint op de dag dat hij voor het eerst zijn vader ontmoet. Jozef weet niet wat een vader is en zijn vader heeft daar zelf ook geen duidelijk antwoord op. Maar wat Jozef na een tijdje wél weet, is dat zijn vader de slimste, sterkste, liefste en vooral langste man van de wereld is. Die bovendien alles kan: boeven over een meer keilen, met dieren praten en zo lang worden als hij zelf maar wil. Maar hij kan ook heel gewoon zijn, soms. Of boos of verdrietig. Als hij verdrietig is dan is hele huis ook verdrietig, dan verleppen de schilderijen. Als je dan de kraan opendraait stroomt er treurig water in de gootsteen.

Soms is zijn vader weg, voor korte of langere tijd. Tot hij op een dag helemaal verdwenen is. Maar Jozef is al lang niet bang meer dat zijn vader misschien nooit meer terugkomt. Hij komt altijd terug. Hij weet daar duizend manieren voor. Zijn vader.

Troostrijke kracht van de fantasie
De kracht van de verhalen van Tellegen zit ‘m in de universele thema’s die hij in zijn werk verweeft en de vertelstijl die hij toepast. Zijn personages denken en spreken in een taal die direct beklijft en de manier waarop hij absurde situaties heel gewoon doet lijken, spreekt direct de verbeeldingskracht van de lezer aan. In Mijn Vader laat hij de lezer moeiteloos geloven in het bestaan van Jozefs vader en doet diens verschijningsvorm en of hij er werkelijk is niet ter zake. En zonder dat het ooit expliciet wordt gemaakt, weet je aan het einde van het verhaal: de kracht van fantasie is troostrijk en helend. Voor iedereen. Jong of oud.

Het is niet verwonderlijk dat er een klik is tussen de schrijver en makerscollectief Thomas, Sacha en Jos. Hun voorstellingen zijn beeldende vertellingen die op de vloer ontstaan. Tarwebloem wordt moeiteloos dwarrelende sneeuw en een velletje papier een brutale meeuw. Zij maken volwassenenvoorstellingen met een jeugdige blik en jeugdvoorstellingen die zeer geschikt zijn voor volwassenen. Tellegen zei over hun vorige samenwerking, waarbij hij hen vroeg zijn novelle De Seringenboom, herinneringen aan mijn broer naar het theater te brengen: “Misschien wel de grootste voldoening die ik heb ondervonden zijn de drie keren dat Thomas, Sacha en Jos iets met mijn boeken hebben gedaan: eerst met ‘Mijn vader’, toen met ‘De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne'. En vervolgens met ‘Een vorig leven’. Alle drie de keren prachtige voorstellingen, waar ik gelukkig van werd. En dat meen ik! Het is daarom ook dat ik ze het manuscript van mijn volgende boek: 'De seringenboom, herinneringen aan mijn broer’ al heb gestuurd nog voordat het in druk is verschenen. Ik wil dat alleen zij drieën er iets mee zullen doen, een voorstelling in hun unieke stijl, met hun unieke vormgeving, die ongetwijfeld net als de vorige drie keren iets zal toevoegen aan mijn tekst, iets lichtvoetigs, iets ontroerends ook over mijn oudste broer, die vorig jaar is overleden. Ik verheug me daar nu al op”.

Zeven jaar later vernieuwd en met een nieuwe lading terug in het theater
Zeven jaar na de warm en lovend ontvangen Parade-versie van Mijn Vader besloot Thomas, Sacha en Jos de voorstelling, vernieuwd en uitgebreid, opnieuw te maken voor het theater. In 2013 maakten ze als twintigers de voorstelling met een nostalgische blik naar wat het boek als kind voor hen betekende. Nu, als dertigers en alle drie bewust of door omstandigheden geen vader, wordt daar nog een laag aan toegevoegd.

Voor meer informatie en kaarten: www.thomassachaenjos.nl