Er is nieuw initiatief van theatermakers Xander van Vledder, Linde van den Heuvel en Justus van Dillen. Samen hebben zij het gezelschap Dronken Mensen opgericht met als doel het brengen repertoiretoneel op verschillende locaties, buiten het theater. Een mogelijkheid om zo dichter bij het publiek te kunnen staan, zodat makers en spelers elkaar echt kunnen ontmoeten. Theaterparadijs bezoekt op 17 oktober Dronken mensen spelen Dronken mensen in de Nassaukerk in Amsterdam.

In de Nassaukerk staan tafeltjes en stoeltjes verspreid door de ruimte opgesteld. Elk tafeltje is sfeervol voorzien met een bloemetje, een kaarsje, een schaaltje borrelnootjes en wat water. Helaas is de bar door de huidige Corona maatregelen gesloten, maar omdat de makers en spelers bij aanvang van de voorstelling toch met het publiek willen toasten, worden er glaasjes wodka uitgedeeld. Proost!

Dronken Mensen speelt Dronken Mensen   fotografie Bas de Brouwer (naamsvermelding altijd verplicht) 10
Wat is er nou vermakelijker dan kijken, en luisteren, naar dronken mensen? Gebral, gênante vertoningen, misvattingen, gesprekken die nergens over gaan, lachen om niks en ga zo nog maar even door. In Dronken mensen spelen Dronken mensen zien we veertien mensen die allemaal een ding gemeen hebben, ze zijn dronken, heel dronken. In verschillende verhalen volgen de deze karakters en worden we ingeleid in de situaties waarin ze zich bevinden.

De voorstelling begint met M(aaa)ark en Mira. Zij zijn toevallige passanten op straat die elkaar in dronken toestand tegen komen. Vooral Mark, gespeeld door Hajo Bruins, is behoorlijk ver heen. Hij stamelt en struikelt wat in de rondte en doet zijn best om nog een normaal gesprek te voeren. Bruins geeft op magistrale wijze gestalte aan deze dronken kerel en zijn tikjes. Hij zorgt meteen voor veel gegniffel in de zaal.

Dronken Mensen speelt Dronken Mensen   fotografie Bas de Brouwer (naamsvermelding altijd verplicht) 67
Een andere situatie waar we in belanden is het huwelijk van Charlotte en Laurens, of eigenlijk, de gebeurtenissen nadat het huwelijk is voltrokken. Een nat pak, gesprekken over liefde, de tussenkomst van een (ex) vriendin en wie wil Laurens nou eigenlijk? Anne Lamsvelt en Ellen Parren starten deze scène met de slappe lach. Heerlijk en aanstekelijk. De gezelligheid is echter van korte duur.

Ook zijn we aanwezig bij het einde van een etentje met twee bevriende stellen. Zij maken overal een discussie over, de dood van iemands moeder, liefde, God en draven hierin lekker door, waarbij de gemoederen hoog oplopen. Sterke scène is het moment dat er een gesprek tot stand komt over het lichaam van God, dat wordt gevoerd tussen Hajo Bruins en Justus van Dillen. De verwarring van de één, de overtuiging van de ander, zeer humoristisch. (snap je?)

Dronken Mensen speelt Dronken Mensen   fotografie Bas de Brouwer (naamsvermelding altijd verplicht) 32
Op een vrijgezellen feestje is het vooral lachten geblazen om de voordracht van een hoer. Alle karakters zien we terug en komen op den duur samen waardoor er steeds meer duidelijkheid ontstaan over hun ware gevoelens.

De cast bestaat uit Justus van Dillen, Linde van den Heuvel, Hajo Bruins, Ellen Parren, Anne Lamsvelt, Valentijn Benard en Danny Westerweel. Stuk voor stuk sterke spelers die vol overtuiging in de huid van hun karakters kruipen en zich niet generen om deze personages te voorzien van de gênante vertoningen van dronken mensen.

Dronken Mensen speelt Dronken Mensen   fotografie Bas de Brouwer (naamsvermelding altijd verplicht) 63
De locatie van de Nassaukerk is een prefecte setting voor een voorstelling als dit. Niet alleen kan er voldoende ruimte gecreëerd worden voor het publiek, maar ook kan er gespeeld worden met de belichting en geeft het uiterlijk van de kerk het wat ruigere beeld wat perfect past bij de verhalen van deze voorstelling.

Dronken mensen spelen Dronken mensen is wat mij betreft een must see, maar helaas zijn alle voorstellingen tot op heden uitverkocht. Laten we hopen op een verlenging!

Kijk hier voor meer informatie. 

Gezien: 17 oktober 2020 Nassaukerk Amsterdam