Na twee succesvolle edities van de theatervoorstelling Gevangenis Monologen is het tijd voor deel 3: Gevangenis Dialogen. Ideefix Film & media stelt in deze editie het bijzondere en waargebeurde verhaal van ex-gedetineerde Mohamed T. centraal.

De voorstelling toont een dialoog tussen (ex-)gedetineerden en professionals die in de gevangenis werken. De voorstelling wil laten zien dat vertrouwen aan de basis staat van hun relatie. Voor beide is er de ruimte zich te uiten. De mens, niet de rol, staat centraal in de voorstelling; de wederzijdse erkenning en herkenning tussen gedetineerden en professionals.

‘Steeds meer mensen – jong en oud – vallen buiten de boot, onbegrepen en niet gehoord door de maatschappij en het overheidssysteem dat ze juist zou moeten helpen. Ze ervaren uitsluiting; een diep menselijk dilemma, dat aan de basis ligt van veel problematiek binnen de doelgroep (ex-)gedetineerden. Gevangenis Monologen 3 laat zien hoe uitsluiting kan leiden tot criminele keuzes en hoe het invloed heeft op de complexiteit van re-integratie en het psychologisch herstel van (ex-)gedetineerden.’ – Daniel Krikke, Regie

Gevangenis Monologen 3 biedt een actuele, unieke en kritische blik op de huidige uitdagingen binnen het gevangeniswezen en het re-integratieproces van (ex-)gedetineerden. Het verhaal van Mohamed illustreert hoe uitsluiting kan leiden tot een leven in criminaliteit. Hij groeit op als enige ‘allochtoon’ in een volledig witte omgeving en komt vanaf jonge leeftijd in aanraking met vormen van uitsluiting. Het duurt niet lang voordat zijn frustraties omslaan in woede. Op 18-jarige leeftijd wordt hij opgepakt voor een zwaar misdrijf en krijgt hij van de rechter een gevangenisstraf van 5,5 jaar opgelegd. Eenmaal buiten valt Mohamed terug in het criminele circuit. Tot er iets bijzonders gebeurt en hij tot een belangrijk inzicht komt, dat hem doet besluiten zijn leven volledig om te gooien.

Vanaf 17 februari 2022 spelen we 21 voorstellingen in het NDSM theater in Amsterdam met in de cast Nyncke Beekhuyzen, Juda Goslinga en Uriah Havertong. Scenario door Christine Otten en regie door Daniel Krikke. In het najaar van 2022 zullen we vervolgens 30 voorstellingen spelen voor gedetineerden en professionals in alle gevangenissen van Nederland.

Meer informatie over de voorstellingen is te vinden op www.gevangenismonologen.nl