NOORD is een spannende en magische voorstelling over de onvoorspelbaarheid van ons bestaan. Over durf, doorzetten en de kracht van samenwerking. Omringd door een immens decor beleef je het meeslepende theaterspektakel NOORD. Een voorstelling met muziek, dans, unieke projecties en special effects.

NOORD vertelt het mysterieuze fictieve verhaal over een verdwenen boerderij. Een ongekend groot decor ondersteunt het verhaal met indrukwekkende projecties. Als bezoeker wordt je meegezogen in de golven als de Groningse dijken breken en kom je ónder de grond terecht. Hier vertelt de bodem zijn geschiedenis. NOORD zorgt voor een niet eerder vertoonde theaterbeleving, artistiek vernieuwend met bekende noordelijke acteurs, dansers en nieuw geschreven muziek. In NOORD staat Groningen op het podium en is het thema van de bevingen de aanjager voor het grotere probleem: het klimaat, de manier waarop wij de aarde gebruiken.

ACHTERGROND
NOORD is een fictief verhaal, geschreven door theatermaakster Geke Hoogstins, dat mede verteld wordt door indrukwekkende projecties die de emoties en gedachten van de spelers verbeelden. Hoogstins: “We leven in een roerige periode. Maar als je uitzoomt in de tijd, zie je dat mensen zich altijd hebben aangepast en verder ontwikkeld. De ‘vaste waarde’ is de aarde waarop en waarvan wij leven. En ook die heeft zich aangepast door de tijd. Wij zijn telkens ‘slechts’ passanten.

Noorderlingen kunnen eigenlijk best goed omgaan met onvoorspelbaarheid en zijn doorzetters. Zelfredzaam, uitgaan van je eigen kracht en kop d’r veur. Generatie op generatie, is onze Noordelijke mentaliteit opgebouwd. We zijn als bewoners daadwerkelijk geworteld in het Noorden. En met elke nieuwe generatie versterken we onze roots. Daar zijn we stiekem best trots op en dat wil ik graag overbrengen met NOORD.”

VERHAAL
Studente Menke ontdekt een boerderij die op mysterieuze wijze is verdwenen samen met de bewoner: boer Tjeert. Menke gaat met haar vrienden op zoek naar de oorzaak en komt daarmee in een spannend avontuur terecht. Als de studenten ontdekken wat er met Tjeert en zijn boerderij is gebeurd worden ze tegengewerkt en achtervolgd. Ze willen de waarheid boven tafel krijgen. Tijdens hun zoektocht komen ze in aanraking met de verhalen van de aarde, klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de effecten van het delven van grondstoffen.

Menke is iemand met een enorme empathie voor de mensheid en de natuur en ze neemt het publiek mee in haar leef- en gedachtewereld: het groene landschap, opgroeien, wonen en leven in het Groninger land. De oplopende spanning tussen haar ouders die uit hun beschadigde huis moeten vertrekken en een ontluikende liefdesrelatie levert een voortdurende spanning op tussen liefde, vertrouwen en een verschillende kijk op de wereld.

Het levensgevaarlijke onderzoek onder de grond zorgt voor een verrassende, betekenisvolle ontknoping!

Het publiek daalt mee tot ver onder de bodem van het Groningse landschap en onze aarde en beleeft mee wat Menke en haar kompanen meemaken in dit spel van bedrog, liefde, landschap en intrige.

Speciaal voor NOORD wordt een grote hal bij Van der Valk Groningen-Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen) omgebouwd tot de Theaterhal Zuidbroek. De première is op vrijdag 3 september en vanaf dan spelen we een maand lang van woensdag t/m zondag.

Tickets vanaf 31 euro. Kijk voor meer informatie op https://noordtheater.nl/tickets/