Acteur Teun Donders en schrijver Roel Pronk maken een bewerking voor één acteur van Hendrik IV, een toneelklassieker van Luigi Pirandello over een samenleving gebaseerd op leugens. Beide studeerden onlangs af aan de Amsterdamse Toneelschool, waar Teun de Top Naeff Prijs voor veelbelovend talent ontving.

Onder de vleugels van Theater Bellevue* en toeziend oog van eindregisseur Matthijs IJgosse duiken zij de komende weken in de complexiteit van de rol van Hendrik IV. In emotionele monologen over de aard van het menselijk leven toont dit personage vele facetten van waan. Van gek zijn tot gek spelen, van woede tot verontwaardiging. Het resultaat is 11 t/m 19 juni te zien in Theater Bellevue.
Over Hendrik IV: Koning van de Verbeelding
Een jongeman ontwaakt na een tragisch ongeluk in zijn middeleeuws feestkostuum.
Hij zegt dat hij Hendrik IV is.
Dat hij de koning is.
Dat het Frankrijk is.
Dat het 11 januari 1598 is.
De illusie groeit.
Eén voor één sluiten volgelingen zich bij hem aan en bouwen een kleine maatschappij om hem heen. Want: is zijn simpele, fantasierijke wereld niet veel mooier dan het realistische 21e-eeuwse bestaan?

*Theater Bellevue biedt plek aan de ontwikkeling van jong makerstalent en aan artistiek onderzoek. Met deze vrije ruimte, mede mogelijk gemaakt door particuliere fondsen, zijn we in staat kort op de bal te spelen en kansrijke projecten mogelijk te maken. Projecten die het verdienen onderzocht, ontwikkeld en gepresenteerd te worden. “We konden niet wachten om het talent van Teun op het podium te zien, dus we geven hem hierbij dan ook alle ruimte” Tom Helmer, dramaturg en programmamaker Theater Bellevue

Credits
spel, concept Teun Donders
tekst Roel Pronk naar Luigi Pirandello
eindregie Matthijs IJgosse
campagnebeeld fotograaf Casper Coster visagie Eva Bartels
een voorstelling van Theater Bellevue mede mogelijk gemaakt door Stichting Melanie en De Leeuwensteinstichting

Meer over de makers
Teun Donders studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Samen met acteur Jasper Stoop won hij de Top Naeff Prijs 2020 voor veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans voor hun afstudeervoorstelling De worm in het zijn. Al voor hij naar de toneelschool ging speelde hij in verschillende voorstellingen, zoals: Is God een Brok (Het Zuidelijke Toneel). In het derde jaar acteerde Teun in de voorstellingen Ondine (Het Nationale Theater), Amadeus (Het Nationale Theater), Cinema (Toneelgroep Oostpool), Don Caravggio (Frascati Producties) en Wolven Huilen Niet Alleen van Charli Chung, wederom bij Frascati Producties.

Roel Pronk studeerde samen met Teun af in 2020 aan de Toneelschool in Amsterdam. Toen in de loop van het tweede jaar bleek dat Roel een grote liefde en talent voor het schrijven en bewerken had, paste hij zijn curriculum daarop aan. In de laatste jaren tot zijn afstuderen manifesteerde hij zich als vaste schrijver, vertaler en dramaturg van meerdere afstuderende regisseurs. Hij studeerde zelf af met eigen toneelteksten Adem en Steve Jobs en het Mysterie van de IJsberen.

Matthijs IJgosse studeerde in 2013 als acteur af aan de toneelschool in Arnhem. Hij speelde sindsdien regelmatig bij Toneelschuur Producties, Toneelgroep Oostpool en Moeremans&Sons, een collectief dat hij mede oprichtte. Daarnaast werkt hij freelance voor theater, film en televisie. Naast zijn acteurschap werkt Matthijs regelmatig als (eind)regisseur. In 2019 maakte hij met de afstuderende acteurs van de Toneelschool Arnhem de succesvolle voorstelling MORPH en afgelopen zomer regisseerde hij in het Amsterdamse Bostheater het veelbesproken Ik hoop op Zegen van Collectief Blauwdruk.

Speeldata
11 t/m 19 juni, 21:00 uur, Klein Bellevue
Première: 17 juni, 21:00 uur