Première Oogentroost van Theater RAST op 4 december om 21.00 uur in Podium Mozaïek

Ayşegül Karaca (1990, Schiedam) maakt voor Theater RAST haar tweede solovoorstelling Oogentroost.

Karaca, een jonge Nederlands-Turkse theatermaker, ziet slechts twintig procent. Maar waar haar ogen slechts twintig procent opvangen, vangt haar hart de volle honderd, of nóg meer? Ze groeide op in een gezin met huiselijk geweld. In Oogentroost vertelt en zingt ze met een flinke dosis humor over dit lang verborgen familiegeheim. Met de nodige zelfspot en keihard positivisme laat zij zien dat ze niet blijft hangen in pijn en verdriet maar haar blik op de horizon richt en iedereen in haar hart sluit.
Voor Oogentroost breekt Karaca met de beklemmende traditie om de vuile was binnenkamers te houden en verwerkt ze haar ‘vuile was’ en veerkracht tot een niet te missen one-woman show.

Regie Anouk Beugels | Script Sophie Kassies | Spel en concept Ayşegül Karaca | Compositie Jeroen Sleyfer | Liedteksten Saman Amini, Jeremy Baker, Leovegildo Vieira | Muzikanten Emine Bostanci, Roel Goedhart, Alper Keleç

OVER AYŞEGÜL KARACA
Karaca is geboren met een oogafwijking waardoor zij door het leven gaat met een zicht van twintig procent. Ze ziet wazig. Net zoals wij onder water zien. Ze groeide op in een gezin waarin ze moest opboksen tegen de eeuwenoude mannencultuur, waar uithuwelijking de norm was en waar veel geweld werd gebruikt. In het voorjaar van 2022 verschijnt de documentaire 'Dit is hoe ik het zie', over het leven van Ayşegül Karaca: een Amsterdamse vrouw die het leven vol passie aanpakt, maar dat leven kost haar door haar beperking veel tijd en energie. Onlangs is ze gestart met een revalidatietraject om haar beperking te leren accepteren. Al heel haar leven moest ze zich bewijzen, dat ging hand in hand met vermoeidheid, depressies en soms zelfs schaamte. Op 14 november is ze te zien in het tweeluik NederTurken van regisseur Meral Uslu en vlogger Ismail Ilgun.

OVER RAST
Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de dramaturgisch gefundeerde, muziektheatrale aanpak van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan of de feministische urban storytelling van Aysegül Karaca, Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.

Première Oogentroost van Theater RAST op 4 december om 21.00 uur in Podium Mozaïek