Op een regenachtige februariavond, de dag na de heftige storm Eunice, gaat in de Leidse Schouwburg de voorstelling Gif van Korthals en Stuurman in première. En hoe fijn, gewoon weer met een volle zaal!

Een ontmoeting van een man en een vrouw, in een aula op de begraafplaats waar hun zoon begraven ligt. Ze hebben elkaar al tien jaar niet gezien. Ze zijn daar omdat ze via een brief te horen hebben gekregen dat er een herbegrafenis moet komen vanwege gif dat in de bodem gevonden is. Het gesprek begint over koetjes en kalfjes en is ongemakkelijk. Maar hoe langer de twee ex geliefde bij elkaar zijn, hoe hoger de emoties oplopen.

Gif Annemieke van der Togt 2
Stefan de Walle speelt de vader. Hij probeert de ontmoeting luchtig te houden en heeft na tien jaar zijn leven weer opgepakt in Frankrijk. De dood van zijn zoon lijkt hij verwerkt te hebben, in tegenstelling tot de moeder, gespeeld door Carine Crutzen. Zij zit vast in het verleden en nog midden in het verdriet van de dood van haar zoon. Het vertrek van haar man heeft ze eigenlijk ook nog niet los kunnen laten. Hoe meer tijd ze samen in de ruimte doorbrengen, hoe meer er wederzijds begrip ontstaat. Langzaam aan komen ze nader tot elkaar. Hoe beide mensen op verschillende manier met zo’n heftig onderwerp omgaan wordt aangrijpend weergegeven. Hoewel de ene zijn leven oppakt, laat de ander zich nog steeds opslokken door verdriet en onmacht. Is lijden verslavend?

Sterke dialogen wisselen elkaar in een goed tempo af. De gesprekken veranderen net zo snel van toon als de emoties. Van onbegrip en frustratie, van berusting naar droefheid. Geweldig acteerwerk van zowel De Walle als Crutzen, die je vastpakken en gedurende anderhalf uur niet meer loslaten. Je voelt het oud zeer evenals de luchtigheid die ook aanwezig is. Het thema is zwaar maar dat is de voorstelling niet. Er is af en toe ruimte voor wat humor, wat voor een fijne balans zorgt.

Gif Annemieke van der Togt 3
Gif, geschreven door Lot Vekemans, is internationaal gezien al jaren een groots toneelsucces en dat kan ik maar al te goed begrijpen. De regie ligt in handen van Johan Doesburg. Gif is een indrukwekkende voorstelling en zeker een bezoek aan het theater waard!

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.korthalsstuurman.nl

Gezien 19 februari 2022 Leidse Schouwburg

RecensieGif – Als het leven vergiftigd wordt