Gelukzoekers op Sumatra toont geschiedenis die zijn sporen nog altijd nalaat

Volgend seizoen presenteert producent Korthals Stuurman Gelukzoekers op Sumatra, het vervolg van de succesvolle voorstellingen De tolk van Java en Lichter dan ik. Hiermee wordt de trilogie afgesloten die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage.

Gelukzoekers op Sumatra is gebaseerd op de romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Armand Rosbak nemen de rollen op zich. De regie en bewerking is in handen van Olivier Diepenhorst. Hij regisseerde eerder ook De Tolk van Java en Lichter dan ik. Gelukzoekers op Sumatra gaat op 19 januari 2023 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is van januari tot en met april 2023 te zien door heel Nederland.

Naar de romans van Madelon Székely-Lulofs
Bewerking en regie Olivier Diepenhorst
Spel Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Armand Rosbak
Trailer https://youtu.be/rwWHrg86m6Q

Meer informatie https://www.korthalsstuurman.nl/gelukzoekers-op-sumatra/
www.toptheater.nl