Door Marit van Eisden / Foto’s Raymond van Olphen

In ‘Chez Brood’ krijgt het publiek een kijkje in het leven van het fenomeen Herman Brood. Kunstenaar, rockzanger, junkie, womanizer, al deze kanten van Brood worden in de voorstelling belicht. Een leven vol drank en drugs waaraan 15 jaar geleden op tragische wijze ten einde komt.

Stefan Rokebrand kruipt in de huid van Herman Brood, waarvan we eerst zijn vitale jaren te zien krijgen. De gelijkenis met Rokebrand en Brood is buitengewoon. De stem, de houding en de manieren, op het podium staat Brood. Rokebrand weet op uiterst geloofwaardige manier een junk te spelen die langzamerhand naar zijn einde hobbelt en zichtbaar aftakelt. Wat mij betreft vijf sterren voor Rokebrand!

Uiteraard ontbreken de beste vrienden van Herman Bart Chabot en Jules Deelder niet in het stuk en ook zijn er rollen weggelegd voor vrouw Xandra en Hermans moeder. In de laatste jaren van het leven van Herman toert hij samen met Chabot en Deelder met een theatertournee door 

Nederland. Delen van deze tournee zien we voorbij komen. Deelder en Chabot lichten delen van het leven van Brood toe, die zo nu en dan door Deelder met een mop worden aangevuld. We zien de steun die zij hun vriend gaven in de moeilijke en hectische tijden die Brood door zijn verslaving  had. Owen Schumacher en Tibor Lukács zijn als Chabot en Deelder een evenbeeld van de vrienden. Sterke staaltje acteerwerk van deze twee acteurs.

Xandra Brood wordt vertolkt door Anne Lamsvelt, die ook één van de achtergrondzangeressen voor haar rekening neemt. Lamsvelt laat zien hoe haar huwelijk met Herman eruit heeft gezien. Hun ontmoeting maar ook de onstuimige jaren die volgen. Maar bovenal, de liefde die de twee voor elkaar hadden, en voor hun dochters. Rosa Reuten, eveneens één van de achtergrondzangeressen, vertelt de kant van de moeder van Herman in zijn leven. De tijd van de lieve, kleine jongen die geen vlieg kwaad deed. De jongen die al vroeg grote interesse in muziek en tekenen ontwikkelde, maar ook al vroeg in zijn leven begon met het experimenten met drank en drugs. Reuten laat zien hoe grenzeloos haar moederliefde voor Herman was en hoe zij er een gewoonte van maakte hem te beschermen en ook zijn problemen, zoals de vele schulden die hij had, voor hem op te lossen.

Het script van ‘Chez Brood’ is geschreven door Bart Chabot. Eén van de weinigen die Brood echt goed kende. De regie is in handen van Victor Löw en de band staat onder leiding van Jan Rot. De band die bekende, maar ook onbekendere nummers, van Brood op rauwe rockwijze speelt. ‘Saturday Night’, ‘Rock- ’n-Rolljunkie’, ‘My Way’’, allen even goed vertolkt door Rokebrand en band.

Het toneelbeeld is grauw en grijs, lantarenpalen, een doodskist en de band vormen het geheel. Maar dit ruige en robuuste beeld past perfect in de sfeer van het stuk.

Chez Brood is intrigerend, indrukwekkend, gevat, origineel, boeiend en bovenal een mooi portret van een gedenkwaardige persoonlijkheid, Herman Brood. 

‘Chez Brood’ is nog tot  5 juni te zien in verschillende theaters in Nederland.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op www.bostheaterproducties.nl