Door Marit van Eisden / Foto’s Piek

Je beste vriendin heeft een affaire met jouw man en jij weet dit. Hoe zou jij reageren in een dergelijke situatie? In de voorstelling ‘Hartstocht’ zien we hoe Patty met dit feit omgaat en haar reactie op de ontrouw van haar man en van haar vriendin.

Het verhaal
De voorstelling begint met de eerste scène uit de film 'The Godfather'. Don Corleone zit met een dilemma. En dat is precies wat de hoofdpersoon met hem gemeen heeft. Ze besluit de desbetreffende vriendin Liz op te bellen en vraagt haar langs te komen. Patty laat Liz weten dat ze op de hoogte is van de affaire met haar man en er ontstaat een ongemakkelijke situatie. Patty is het al langere tijd op de hoogte van het bedrog en zij heeft dan ook een scenario bedacht. Langzaam maar zeker ontpopt zij zich tot een maniak, die alles onder controle lijkt te hebben. Liz ondergaat de ondervragingen van Patty vol spanning. Is haar vriendin echt zo gek als ze doet voorkomen? Gaat ze schieten met het pistool waarmee ze in de rondte zwaait? En Max, de echtgenote van Patty, maar de minnaar van Liz, houdt toch echt van haar? Angstig houdt Liz zich gedeisd en wacht op wat komen gaat. Dan verschijnt Max ten tonele. Wat zal zijn rol worden in dit verhaal? Voor welke vrouw zal hij kiezen en maakt hij überhaupt een keuze? En dan is er ook nog de onwetende man van Liz, Julius. Zonder dat hij zich bewust is van alles wat zich afspeelt, krijgt ook hij een rol in deze driehoeksverhouding. 

Oda Spelbos vertolkt de rol van Patty en dit doet zij uitermate overtuigend. Haar eerst zo rustige personage transformeert geleidelijk tot een gevaarlijke en onberekenbare vrouw. Met een humoristische ondertoon speelt Spelbos de onvoorspelbare Patty. Spelbos staat tijdens deze eenakter voorstelling =dubbel? op het toneel en neemt het publiek mee van de ene gebeurtenis naar de ander zonder dat de vaart afneemt. Sandra Mattie kruipt in de huid van Liz. Haar mimiek spreekt boekdelen en ondanks dat ze soms weinig tekst heeft, laat Mattie duidelijk zien wat zij denkt en voelt. Max wordt gespeeld door Vincent Croiset. Croiset zorgt voor een goed evenwicht tussen de twee dames.

Er is een kleine wijzing in de cast geweest. De rol van Julius wordt oorspronkelijk vertolkt door Evert van der Meulen. Van der Meulen nam de term’ break a leg wel erg letterlijk, hierdoor is zijn rol is overgenomen door Tijn Doctor, die slechts een paar dagen de tijd had om de rol te leren. Maar dat is zeker niet te merken tijdens de voorstelling. Doctor 

speelt de nerveuze en  nerdige Julius  alsof hij niet anders gedaan heeft. Zijn houding, zijn gefriemel en zijn spraak zijn vermakelijk en zorgen voor wat verlichting is het stuk. 

Rode draad tijdens de voorstelling is de openingsscène van ‘The Godfather’. waar de voorstelling mee begint , maar ook tijdens de voorstelling komt deze passage nogmaals terug. Het decor bestaat uit witte elementen die de huiskamer van Patty en Max voorstelt.

Hartstocht, een thriller, is een aangename manier van theater. Je zit niet op het puntje van je stoel van de spanning maar het stuk boeit en je vraagt jezelf af waar het uiteindelijk heen gaat. De acteurs zijn zeer sterk. Het verhaal zorgt ervoor dat ‘Hartstocht, een thriller’ de avond uit een avontuurlijk en spannend randje geeft. Want ook in het theater zelf beleef je de voorstelling verder.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op http://www.hummelinckstuurman.nl