Door Marit van Eisden / Foto's Leo van Velzen

Tjitske Reidinga en regisseur Antoine Uitdehaag zijn sinds 2012 verbonden aan DeLaMar producties en maken jaarlijks samen minstens één productie. In het Amsterdamse DeLaMar theater is momenteel de voorstelling ‘Sophie’ te bezoeken, met Reidinga in de hoofdrol.

In 12 scenes wordt het publiek meegenomen door het leven van Sophie. Een redelijk alledaags levensverhaal met veel herkenbaarheden. We beginnen als Sophie 7 jaar is. Samen met haar vriendje Daniël zit Sophie op haar kamer en ze vervelen zich. De mimiek en bewegingen van Reidinga en Brom geven perfect die van een kind weer. De korte spanningsboog, het bewegelijke van een kind maar ook de manier van praten. Als ze de leeftijd van een puber bereikt is ook dit zeer herkenbaar. Het dwarse, ongeïnteresseerde en het afzetten tegen haar ouders zorgt voor veel gelach in de zaal. 

En zo gaan springen we van leeftijd naar leeftijd en zien we waar Sophie in haar leven zoal mee te maken krijgt. Ouders die gaan scheiden, jeugdliefdes, ongemakkelijker kerstdiners, logeerpartijtjes, ziekte en overlijden maar ook dementie. In elke scène zit wel iets wat herkenbaar is of op een manier wordt verteld waardoor het levensecht wordt.

Ria Eimers en Peter Bolhuis spelen de ouders van Sophie en vooral Eimers heeft de lachers op de hand met haar droge en komische manier van doen. Frederik Brom is het jeugdvriendje van Sophie, die zij ook op latere leeftijd weer treft. Kleine rollen zijn er voor Tarikh Janssen en Harpert Michielen die Sophie’ s vriendje en man spelen. Daniël Cornelissen geeft gestapte aan zoon Mattias.  Hoe klein sommige rollen ook zijn, ze worden sterk vertolkt en zijn zeker van grote waarde voor het stuk en om het levensverhaal
van Sophie te vertellen.

De kamer van Sophie is overigens de hele voorstelling het decor van de voorstelling. En bij elke transformatie naar een andere leeftijd kleedt Reidinga zich op podium met behulp van een kleedster om en worden er wat kleine wijzigingen in de kamer aangebracht. Door middel van de kleding en wat wijzingen in de haardracht zien we Sophie telkens enkele jaren ouder worden. En meer is er ook niet nodig in combinatie met het sterke spel van Tjitske Reidinga. Zij weet elke leeftijdsfase vol overtuiging te spelen en uit te dragen. Erg knap! En doordat de voorstelling één akte betreft, blijf je geboeid van begin tot eind.

Sophie, een mooie voorstelling vol herkenning en humor. Het geeft je een beeld van hoe snel het leven eigenlijk aan je voorbij trekt en ik realiseer me maar weer eens dat je van elke dag moet genieten, want voor je het weet ben je 87…

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.delamar.nl