Oerol Festival lanceert programma, kaartverkoop start 17 mei

Foto's Marleen Annema

Van 7 t/m 16 juni 2024 is Oerol Festival op Terschelling het internationale podium voor locatietheater, straattheater, muziek, beeldende kunst, storytelling en talks. Oerol presenteert dit jaar 25 locatievoorstellingen. Er zijn twaalf expedities in het landschap. Het festivalhart keert terug naar de Deining, bij en op het strand van West aan Zee met veel muzikale ontdekkingen en er is weer volop straattheater in de dorpen en op het festivalhart.

Veel nieuw werk op locatie
Dit jaar gaan tijdens het Oerol Festival veertien voorstellingen in première. Met veel ruimte voor nieuwe makers: Orkater komt naar Terschelling met Konvooi, High-Rise en met de voorstelling Why such a strange love van Orkater / De Nieuwkomers: Jelle en Jessica. Ferhat Kaplan van Theater RAST was vorig jaar onderdeel van het Atelier Lab, een ontwikkeltraject voor jonge theatermakers. Dit jaar staat hij samen met Jean Pierre Nshimyumuremyi zelf op Oerol met Bergen Verzetten.
Ook oude bekenden keren terug. In het voorjaar van 1997 begon Kees Lesuis zijn Oerol-avontuur als begeleider van het Franse Groupe ZUR met L’Oeil du Cyclone. Na 27 jaar gaat de latere artistiek leider met pensioen, maar niet voor Groupe ZUR nogmaals het eiland aandoet met de Nederlandse première van Vento. Ook Theo Jansen bracht in 1997 zijn Strandbeest naar Oerol, samen met het Calefax Rietkwintet maakt hij Strandbeest Zingt. Er is aandacht voor dans met onder meer Beam on the Beach van Ivgi&Greben, Waste Me van Maas theater & dans / Cecilia Moisio en Club Gewalt en De Dansers gaan de samenwerking aan in DEEP/END. En op het Terschellinger strand hoog boven het zand wankelen drie figuren op fragiele metalen palen: Gratte Ciel met RoZéO.
Talentontwikkeling op het gebied van de locatiekunsten is al decennialang een essentieel onderdeel van Oerol. Er zijn dit jaar tijdens het festival negen residenties van makers die werk aan het ontwikkelen zijn, waaronder Niet Mijn Huis door Jessie L’Herminez, Maarten van der Graaff, Tom Dello, Funda Müjde en Ali Shafiee en Raaklijn van Rita Hoofwijk / SoAP.

Oerol Festival lanceert programma, kaartverkoop start 17 mei

Literaire feestjes, muziek en straattheater
Sophia Blyden, de nieuwe programmeur storytelling en talks, laat de rijkdom van het gesproken woord zien. Gerson Main speelt met liedjes en verhalen over ouder worden waarvoor hij onderzoek deed in verzorgingstehuizen.Verwacht een literair feestje bij Blabbermouth van Joost Oomen & Poezieboys. In het Bostheater staat Oerhert van trio Anger’s Family Tree, waar de gedichten van de bejubelde debuutbundel van Astrid Haerens samen komen met improvisatie jazz op cello en synthesizer.
Muziek is overal op Oerol. In de straten, op pleinen, in de kroegen, er is muziektheater en er staan intieme concerten gepland in het Bostheater en het West-End Theater. Festivalhart de Deining keert terug naar West aan Zee. De eerste zondag staat Typhoon op het festivalhart, S10 is een van de afsluitende acts op de tweede zondag. Programmeur Niels Nieuborg tipt onder meer Metius, Hide my face en Florence Adooni. Birgit Schuurman komt met haar muziektheatervoorstelling Struikelen naar het Bostheater alvorens daarmee het theater in te gaan. En ook Naaz speelt er een serie persoonlijke theaterconcerten.

Landschapskunst
In het Expeditieprogramma zet Oerol kunst in als kracht voor verandering en bewustwording met multidisciplinaire kunstprojecten die je uitdagen na te denken over klimaatverandering, klimaatrechtvaardigheid en het eigen handelen. Zoals bij de indringende beelden van CATPC, het kunstcollectief van Congolese plantagearbeiders dat dit jaar ook de Nederlandse inzending is voor de Biënnale van Venetië. Het Saramakaanse collectief Totomboti maakt het geluidswerk Kanda Hanka / Liederen Verankeren dat zowel in Nederland als in Pikin Slee, Suriname, wordt gepresenteerd.
En in de uitgestrektheid van het landschap bouwt Bart Eysink Smeets een keuken op de Noordsvaarder. Bij laag water valt de keuken droog, bij hoogwater loopt de keuken onder. De keuken en het tij laat vrij letterlijk de relatie tussen de mens en de natuur zien.

Oerol Festival lanceert programma, kaartverkoop start 17 mei

Oerol aan de wal
Oerol Festival wil een inclusief en toegankelijk festival zijn waar iedereen zich welkom voelt, met speciale aandacht voor degenen die misschien niet vanzelfsprekend de kans krijgen om deel te nemen en naar Terschelling af te reizen. Daarom gaat Oerol dit jaar de samenwerking aan met twee gemeentes in Friesland en programmeert voor- en achteraf aan Oerol twee voorstellingen op het vasteland.
Compagnie XY staat van 4 t/m 9 juni in Leeuwarden met Les Voyages. De achttien acrobaten combineren circus met sociale interactie met mensen op straat. Soms groots, soms juist heel intiem, maar altijd een op maat gemaakte productie die op verschillende plekken in Leeuwarden en daarna op Oerol te zien is. Les Voyages speelt zich af in de openbare ruimte en is vrij toegankelijk.
Het Franse Groupe Zur is van 20 t/m 23 juni te zien in het Entrepotgebouw in de haven van Harlingen. Groupe Zur maakt op energieke en muzikale wijze de onzichtbare krachten van de wind zichtbaar in de voorstelling Vento.

Kaartverkoop voor Oerol Festival start op 17 mei om 20:00 uur, voor Vrienden van Oerol start de voorverkoop 14 mei 20:00 uur. Het volledige programma staat vanaf 7 mei, 20:00 uur op oerol.nl