Buy website traffic cheap

Chris Verlaan, verrassend scherp en volop zelfspot

Chris Verlaan won in 2018 het Rotterdamse Camaretten festival. De voorstelling waarmee hij deze prijs heeft gewonnen, “Man in de maak” speelt hij nog steeds. Ik mag deze voorstelling bezoeken in het voormalige Rozentheater aan de Rozengracht, nu home of Boom Chicago. Over mijn ervaring met dit theater deze avond, zal ik een apart stukje schrijven. Het fijne van dit theater is, dat je aan een tafeltje gaat zitten en je mag een drankje mee de zaal innemen. Echt een huiselijke sfeer met een ongedwongen sfeer.

“Man in de Maak” begint niet met de standaard welkomstwoorden en de gebruikelijke waarschuwing om geen geluids- en of beeldopnamen te maken. Nee, volgens de stem houdt Verlaan er niet van dat hij rechtstreeks wordt aangekeken, een dingetje wat meer autistische mensen hebben. Om de voorstelling toch goed te laten verlopen kan je dus naar links of rechts kijken. En zo komen er nog meer grappige instructies. Bij mij zit de stemming er al goed in. Ik ben gek op zelfspot. “Dit belooft wat”, hoor ik mijzelf zeggen.

Chris Verlaan foto Jaap Reedijk 02511

Als Verlaan het podium opkomt ontstaat er een ijzige stilte in de zaal. De gemaakte grappen lijken maar twee mensen te bereiken, mij en mijn partner van de avond. Iedere grap verdwijnt in het luchtledige.
Gelukkig ontdooit toch na verloop van tijd de zaal. Misschien moest men wennen aan de lichaamstaal van Verlaan of aan de intonatie van de uitgesproken teksten. Ik heb werkelijk geen idee, maar eindelijk komen de grappen aan.
Verlaan verwerkt op sublieme wijze zijn autisme in deze voorstelling. Verlaan vertelt op eigen wijze over zijn leven. Verhalen waarbij het soms lastig is om er achter te komen of iets nu totaal verzonnen is of dat het toch op enige waarheid berust. Het maakt mij verder niets uit want het is zo vreselijk grappig. De liedteksten zijn scherp en adrem. Als na het liedje over het slaan van peuters bij de crèche, het applaudisserende deel van het publiek als sadisten wordt bestempeld, kom ik niet meer bij van het lachen.

Chris Verlaan foto Jaap Reedijk 02597

Dat Verlaan muzikaal geen toptalent is geeft hij zelf ook wel aan, hij zit op zangles maar de resultaten laten nog even op zich wachten zegt hij hier zelf over. Een top oplossing als je geen echte zanger of muzikant van topniveau bent of zelfs wilt zijn. Hierdoor worden de liedjes zelfs veel intenser en boeiender om naar te luisteren. Verlaan durft zich zonder enige gêne bloot te geven. Zijn dans demonstratie zie ik nog steeds helder voor mijn ogen en tovert meteen weer een grote glimlach op mijn gezicht.

“Man in de maak” is volgens mij een voorstelling waarmee Verlaan nog heel lang door Nederland heen gaat trekken. De inhoud van de voorstelling en de performance van de cabaretier zullen vanzelf tekens veranderen, zoals de titel het al zegt.

Zoals de voorstelling begint met instructies zo eindigt die ook. Nu over de mogelijkheid om de man in levende lijve te ontmoeten. Ik mag zeggen, van die spanningsboog van 20 seconden, heb ik weinig gemerkt.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 2 April 2022 Boom Chicago in Amsterdam 

Chris Verlaan, verrassend scherp en volop zelfspot