Buy website traffic cheap

Greg Shapiro's "Leaving Trumpland" vlijmscherpe humor met een persoonlijke touchIs het de laatste keer dat Greg Shapiro een voorstelling kan maken waar de Amerikaanse president Donald Trump zo’n dominante rol in speelt, of zal de wereld er na de Amerikaanse verkiezingen anders uit gaan zien? Zal dit ook betekenen dat Shapiro afscheid moet gaan nemen van de stem waarmee hij in 2017 “wereldberoemd” is geworden dankzij een video in het programma Zondag met Lubach? Niets is nog zeker, maar hoe zit het nu eigenlijk met die verkiezingen en waarom is Shapiro ooit geëmigreerd naar het kleine Nederland?

In Shapiro’s “Leaving Trumpland “krijg ik op een  onnavolgbare wijze een inkijkje in Donald Trump’s Verenigde Staten. Shapiro opent de voorstelling met een korte uitleg over de Nederlandse situatie voor theatermakers op dit moment. Even om te illustreren dat niet alleen in de VS totaal onbegrijpelijke dingen gebeuren. Waarbij een vergelijking tussen het beslissingsgedrag van Trump en Rutte opvallende gelijkenissen vertoont.

Dan gaat Shapiro los. Als Nederlandse Amerikaan of Amerikaanse Nederlander kijkt hij met andere ogen naar zijn geboorteland. We worden meegenomen in de absurditeit van een land welke wordt geleid door een complete mafkees. Want ja, dat is mogelijk in de Verenigde Staten.
 
Waarom is Shapiro ooit eigenlijk naar Nederland geëmigreerd?  Vier redenen staan hiervoor centraal, Education, Transportation, No vacation and Respiration. Oh ja de voorstelling is Engelstalig maar met hier en daar wat Nederlandse ondersteuning. Respiration staat ook synoniem voor de laatste woorden van George Floyd “I can’t breath“.  Deze vier onderwerpen worden op een zeer beeldende en humoristische wijze verder uitgelegd. Waarbij meteen het verschil tussen de “Red-states”( republikeinen ) en de “Blue states ( democraten ) CNN en FOX news wordt duidelijk gemaakt.

Shapiro heeft de messen van de humor vlijmscherp geslepen. Zoekt regelmatig de grenzen op om daarna weer zalvend verder te gaan. Ondanks dat er geen enkele fysieke gelijkenis met Donald Trump is, staat de president gewoon op het toneel. Zodra Shapiro de stem van Trump gebruikt, Inclusief handjes en het ronde mondje, staat Trump gewoon op het toneel. Trumpiaanse oplossingen voor grote problemen volgen elkaar op. Juist omdat het niet eens onmogelijke uitspraken van Trump hadden kunnen zijn is het zo hilarisch. Maar meteen ook zo verbazingwekkend dat zo’n man president kan zijn van één van de machtigste landen ter wereld. De uitleg waarom de huidskleur van Trump zo Oranje is, is een briljante vondst. Uit welk land komen de cellen die gebruikt zijn voor de Covid behandeling van Trump?

De voorstelling wordt richting het einde persoonlijker. Het overlijden van zijn stiefvader knalt er, ondanks de keiharde zwarte humor er om heen, bij mij hard in. Deze goede man hield zich in het verpleegtehuis aan alle regels maar heeft toch een Covid besmetting opgelopen. Enkel en alleen omdat de familie van zijn huisgenoot juist overal schijt aan had. Freedom is belangrijker dan rekening houden met anderen. De herdenkingsdienst voor zijn stiefvader via Zoom zit vol humor maar is tegelijkertijd zo aandoenlijk en realistisch.

Na afloop krijgen we nog een unieke kans. Het publiek mag vragen stellen aan Donald Trump. Als Donald Trump niet wordt herkozen heeft dit maar één nadeel Greg Shapiro kan dan 'De stem' voor altijd en eeuwig opbergen.  

Shapiro weet met deze Covid uitvoering, 30 mensen in de grote zaal van Schouwburg Amstelveen, het publiek te boeien en te vermaken. Vlijmscherpe humor met een persoonlijke touch.

Vanochtend staat er in de krant dat het kabinet waarschijnlijk de theaters, bioscopen en musea volledig op slot wilt gaan gooien. Mijn hart huilt en mijn hersenen zijn boos. Alle theaters hebben maatregelen genomen waardoor de kans op besmetting nihil is geworden. Ik heb deze voorstelling mogen bekijken in Schouwburg Amstelveen. De Covid maatregelen maken een theaterbezoek er al niet gezelliger op, maar de theaters doener  alles aan om het publiek toch te laten genieten van bijzondere, humorvolle, muzikale, creatieve voorstellingen. En nee, het is geen linkse hobby. Duizenden en duizenden mensen verdienen hun salaris in deze industrie en duizenden mensen genieten van het geen wij in de theaters kunnen gaan bekijken. Voorstellingen die met ziel en zaligheid gecreëerd zijn.  Ik hoop van harte dat de maatregelen echt gaan helpen om de verspreiding van het virus te stoppen en dat we snel weer met z’n allen kunnen genieten van een avondje theater. Maar als ik eerlijk ben, ik heb er een hard hoofd in.

Greg Shapiro staat avond aan avond te spelen voor een zaal die gewoon leeg is. Zelfs liever vier keer voor deftig mensen in plaats van één keer voor honderdtwintig mensen dan helemaal niet spelen. Straks is zelfs die optie er waarschijnlijk ook niet meer.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 1 november 2020 in Schouwburg Amstelveen