Buy website traffic cheapHelaas is vanavond de kleine zaal in Schouwburg Amstelveen niet volledig vol en dat is erg jammer. Als je als artiest daar dan wel een ijzersterke grap van weet te maken belooft dat  wat voor de avond. Die belofte is ook waar gemaakt.
Lonneke Dort won in 2011 het Utrechts Cabaret Festival en het Griffioen Cabaret Festival. In 2017 mocht zij de Wim Sonneveldprijs in ontvangst nemen op het Amsterdamse Kleinkunst Festival.

Lonneke Dort Allemaal of niemand 02 Copyright Jaap Reedijk

Vanavond is Dort met haar tweede programma “Allemaal of Niemand” in première gegaan.
Het decor zit er behoorlijk minimalistisch uit. Een rond rood kleedje op de grond en een rechthoekig exemplaar in de lucht. Een akoestische gitaar en een elektrische gitaar, op hun standaards, wachtend op wat er gebeuren gaat.
Vanaf het eerste moment dat Dort begint wordt ik door haar gebiologeerd. Haar stem klank, haar intonatie en mimiek hebben iets aparts. Door die combinatie raken haar grappen, die van vilein naar messcherp schieten, constant doel. Dort zuigt je als het ware haar eigen donkere leven in.

Als Dort ons mee neemt in haar belevenissen, met de kinderen van haar zussen en broer, haar relaties, haar blik op de wereld geloof ik ieder verhaal. Vol overtuiging wordt ik meegezogen telkens weer wakker geschud door één van haar vlijmscherpe grappen. Dort voelt haar publiek op sublieme wijze aan. De interactie met de zaal is vanavond, vanwege de bezettingsgraad, niet optimaal. Dort laat zich daar totaal niet door uit het veld slaan.

Lonneke Dort Allemaal of niemand 01 Copyright Jaap Reedijk

De liedjes in deze voorstelling laten mij voelen wat spelen met de taal met je doet. De teksten zijn een muzikale afspiegeling van wat er de hele avond al verteld wordt. Mooie intieme teksten worden afgewisseld met krachtig humor. De serie korte liedjes en het prachtige nummer over zware leven van de voetballer zullen, nog lang een grote glimlach op mijn gezicht blijven toveren.

“Allemaal of Niemand” is een voorstellig die laat zien dat Dort terecht de eerder genoemde prijzen heeft mogen ontvangen. Humor en muzikaliteit wisselen elkaar in een vlot tempo af zonder de focus te verliezen.
Voordat ik er erg in had waren de 70 minuten cabaret al weer voorbij en zorgt Dort met het laatste korte liedje bij mij nog bijna een verstikkende hoestbui.

Klik hier voor de speellijst

 

Gezien op 30 april 2022 in Schouwburg Amstelveen

 

 

Lonneke Dort, Allemaal of Niemand droog, vilein en messcherp cabaret