Buy website traffic cheap

Recensie Maartje en Kine, weergaloos muzikaal grappig

“Wo die menschliche Sprache aufhört, fängt die Musik an“ . De muziek begint daar waar de woorden stoppen, met deze prachtige woorden vat Richard Wagener samen waarom mensen muziek maken.
Muziek maakt vrolijk, muziek ontroert, zonder muziek is het leven een stuk minder mooi.

“Hoge Noot” is alweer de vierde theatervoorstelling van Maartje de Boer en Kine Håndlykken. In deze nieuwe voorstelling gaan de twee vrouwen op zoek naar het waarom de mens muziek wil maken en vooral waarom Maartje en Kine muziek willen maken.

Het podium heeft de gezellige sfeer van een kleine circustent. Drie stringen met kleine ronde lampen illumineren het speelveld. De bekende Maartje en Kine muziekinstrumenten staan al in slagorde opgesteld. De zaal roezemoest rustig richting aanvang voorstelling.

maartje en kine foto jaap reedijk 08557

Zodra Maartje en Kine van start zijn gegaan is het voorbij met de rust. De komende 90 minuten krijg ik een stroom van verhalen, anekdotes, muzikale verrassingen en een enorme dosis waanzinnige humor voor mijn kiezen.
Gedurende de voorstellig worden enkele verhalen ondersteunt door zeer creatieve animaties, gemaakt op en met een overhead projector. Deze toepassing zorgt voor een extra dimensie bij de toch al ontzettend grappige anekdotes. De muzikale geschiedenis die we voorgeschoteld krijgen zijn voor grote delen gebaseerd op de waarheid, hierdoor is het moeilijk te onderscheiden waar feit en fictie elkaar raken en overlappen.  Dat maakt Maartje en Kine zo uniek.

maartje en kine foto jaap reedijk 09035

Hun tomeloze fantasie in vertellen is de droom van iedere fantast. Zet een verhaal zo grappig neer dat je bijna ieder woord gelooft. Zelfs de ontdekking van de beroemde componist Bauer en de vertolking van de originele compositie “Avez-vous un moment pour moi?” is een briljante vondst in de muzikale geschiedenis waar ik vanavond getuige van mag zijn.

De meeste indruk maken Maartje en Kine met muziek, ik zou een muzikaal programma van deze twee vrouwen zeker niet overslaan. Ieder liedje, ieder muziekstuk maakt indruk. Als er twee mensen zijn die één kunnen worden met hun instrumenten dan zijn het Maartje en Kine wel. Ze spelen niet alleen zo verschrikkelijk veel verschillende instrumenten, maar dat doen ze ook nog eens op een fantastisch hoog niveau. Of er nu een klassiek nummer of een vrolijke meezinger de zaal in wordt geslingerd, het klinkt allemaal geweldig. En dan hun zang, vooral hun samenzang. Zo mooi in harmonie met elkaar.

maartje en kine foto jaap reedijk 08388 blauwe achtergrond

Die combinatie tussen de muziek en verhalen, maken Maartje en Kine uniek in hun genre.
Waar bij de meeste cabaret programma’s, hoewel ik twijfel of ik daar Maartje en Kine onder mag classificeren, het toneelbeeld statisch is, mag ik vanavond genieten van een prachtig toneelbeeld.

Het decor ontwerp (Manote.nl) maakt als basis niet heel veel indruk. Buiten de opstelling van de overhead projector. Maar met het toegepaste licht- en geluidsplan wordt er wel het één en ander uit de kast gehaald. Uiteraard kunnen de lampjes boven het podium aan en uit. Maar de knal en spot bij de auditie scènes, de stroboscoop en nog veel meer kleine details maken het toneelbeeld zeer dynamisch. Wesley Kennis is verantwoordelijk voor de timing en de juiste afstellingen. Het lichtontwerp is gemaakt door Gilles Rousel en Jacco van den Dool.

maartje en kine foto jaap reedijk 09944

Om het geheel nog completer te maken is het programma boekje weer een klein juweeltje. Prachtig en origineel van opmaak met echte Maartje en Kine content. Een bewaarexemplaartje.

“Hoge Noot” is meer dan een komische muzikale voorstelling. Het is origineel, muzikaal, grappig, en prachtig om naar te kijken en helaas na negentig minuten voorbij.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 24 november 2022 in de Goudsche schouwburg