Buy website traffic cheap

Pheifer & Blom trappen met "EN EN" dapper afBuiten striemt de regen in je gezicht maar binnen in De Kleine Komedie is het warm en vooral druk. Het mag weer, hoor je overal. Vanavond gaat de eerste voorstelling van Pheifer & Blom  "EN EN"  in première. 

Nu ken ik Jacqueline Blom en Anniek Pheifer als uitmuntende actrices en dat zij nu samen, als cabaret duo, op het podium staan is eerlijk gezegd wel een verrassing voor mij. Volgens de intro kan ik dit verwachten; “Maak je op voor een beetje Waardenberg & De Jong met een snufje Plien & Bianca. Maar vooral veel Pheifer & Blom!” Ik heb mijn mondspieren alvast even getraind want ik verwacht weer kramp in mijn kaken van het lachen.

Pheifer & Blom trappen met

Het decor (Catharina Scholten) is extravagant en zorgt ook al meteen weer voor hoge verwachtingen. Aan zoveel details is gewerkt. Ik zie felle kleuren, veel planten, nostalgische schemerlampjes, een gigantisch gouden oor en een enorm prachtige animatie van de maan. Hier is veel tijd en aandacht aan geschonken. Pheifer en Blom zijn zelf in excentrieke zwart-wit outfits (Studio Elzinga) gehuld wat een schitterend contrast creëert met de omgeving. Dat niet alles zwart-wit is laat het toneelbeeld je al duidelijk zien.

"EN EN" gaat over persoonlijke onderwerpen waar de twee dames mee worstelen, het milieu, seksisme, racisme etc. We hebben er allemaal een standpunt over, maar als het moment daar is dan is het handelen toch vaak ver te zoeken. Zoals de dames zeggen, natuurlijk denken we aan het milieu maar toch eerst even op vakantie hoor. 

Pheifer & Blom trappen met

In de intro van het programma leggen Pheifer & Blom uit waarom en hoe ze tot deze voorstelling zijn gekomen. Eigenlijk vanaf dit moment heb ik het gevoel, dit wordt geen cabaret voorstelling zoals ik gewend ben. Het is zoeken naar de juiste toon, de rake grappen en de juiste timing. Echt de grap over cabaretiers die, op witte gympen heen en weer lopend op het toneel, bakken met geld verdienen vind ik erg goed gevonden, maar op één of andere manier komt dit niet met een klapper binnen. Zo gaat het eigenlijk de hele voorstelling door. Zo hier en daar een aantal goede grappen, maar niet een hele zaal die krom ligt van het lachen.

Pheifer & Blom trappen met

Nee het is voor mij geen traditionele cabaret voorstelling, dus van dat beeld ben ik maar snel afgestapt. Pheifer & Blom hebben wat te vertellen. Die boodschap proberen ze op een zeer persoonlijke wijze over te brengen. In een vorm die ik mij niet zo één, twee, drie kan herinneren eerder gezien te hebben. Is het verhaal over de borstkanker van Jacqueline Blom grappig? Is het verhaal over de, bijna fatale, operatie van Anniek Pheifer grappig? Nee, ondanks dat deze verhalen zeer luchtig en intiem gebracht worden, grijpen ze mij naar de keel. Dat er na het verhaal van Blom een scène volgt over het uitzoeken van een prothese maakt het verhaal wel lichter maar voor mij zeker niet vrolijker.

Tussen de diverse liedjes en scènes door zien we telkens twee geanimeerde personages terug komen. Deze twee zorgen er voor dat de rode lijnen van de voorstelling duidelijk blijven maar geven de voorstelling geen extra laag mee. De kracht van het spel van Pheifer & Blom heeft deze onderbrekingen niet nodig. Mooi gemaakt, maar geen echte toevoeging aan het verhaal.

Pheifer & Blom trappen met

"EN EN" is een cabaret voorstelling die anders is dan anders. Het bevat zeker de juiste elementen voor een cabaret voorstelling maar tevens bevat het ook elementen voor een komisch, dramatische toneelvoorstelling. Dat Pheifer & Blom uit hun comfort zone zijn gestapt is meer dan noemenswaardig. Zeer gedurfd om deze manier van een voorstelling maken te gaan proberen. Voor mij meer een voorstelling met een goede boodschap, met zeer veel mooie intense momenten, hier en daar grappig maar vooral anders.

Ik kom nog even terug op de intro: “Maak je op voor een beetje Waardenberg & De Jong met een snufje Plien & Bianca. Maar vooral veel Pheifer & Blom!
Deze klopt tot op de letter met vooral de nadruk op...vooral veel Pheifer & Blom.

Voor tickets klik hier.

Gezien op 21 februari 2022 in de Kleine Komedie in Amsterdam

 

Recensie Pheifer & Blom trappen met "EN EN" dapper af