Pieter Verelst is naast cabaretier ook bekend als acteur. Hij speelde onder andere een hoofdrol in de film “De club van Sinterklaas”
In 2014 doet Verelst mee met het Groninger Studenten Cabaret Festival. Met zijn monoloog “Mijn broer en ik “ wint hij de juryprijs en de persoonlijkheidsprijs. In 2015 pakt hij nog even de cultuurprijs voor jong debuut in zijn thuisbasis Heist-op-de-Berg in België. Om in 2016 nogmaals de juryprijs en persoonlijkheidsprijs te winnen op het Camarettenfestival in Rotterdam.
Nu is “Mijn broer en ik” ontwikkeld tot een avondvullende cabaretvoorstelling die op 28 oktober in de Meervaart voor een uitverkochte zaal in première is gegaan.
De zaaldeuren gaan dicht, het wordt donker en het podium baadt zich in het licht en dan komt Pieter Verelst on stage en als er nog een greintje vermoeidheid in mijn lichaam zit dan is dat in één klap verdwenen. Hier staat een energie bom op het toneel. Even ben ik bang dat als dit zo tot het einde door gaat ik de voorstelling niet ga overleven. De introductie van de voorstelling zet me op scherp want de teksten gaan snel, heel snel en de energie knalt van alle kanten richting het publiek.
En dan ineens pats boom is er rust, diepe rust en dit kenmerkt de voorstelling. Ik ben in een achtbaan gestapt die niet meer te stoppen is.
Verelst vertelt in “Mijn broer en ik” het verhaal over zijn jeugd die hij, samen met zijn broer, heeft doorgebracht in zijn geboorte dorp. Dit dorp ligt in het midden van de anale driehoek in België. Deze driehoek wordt gevormd door de drie plaatsen Kontich, Aartselaar en Reet. En het is er doodsaai.
De situaties waarin Verelst zichzelf terecht laat komen zijn absurdistisch grappig en telkens als je denkt “dat was de clou” komt er weer een grap overheen. Soms ook zo extreem flauw dat het een kunst is om het zo te verzinnen. Dit wordt in ieder element van de voorstelling ingebouwd dus ook een mooi gevoelig liedje krijgt ineens weer een verrassende wending. Hierdoor voelt de voorstelling zeer vernieuwend aan. Maar Verelst heeft nog een element in petto dat hij kan inzetten.
De man is lin het bezit van enorme acrobatische eigenschappen en met de ongekende energie van Verelst worden deze toegepast om het verhaal een extra dimensie te geven. Als tijdens één van de sketches Verelst verandert in een aap rent hij met het grootste gemak over de stoelleuningen de zaal in. Niet een aap nadoen, hij is een aap.
De energie, het absurdistische van het verhaal, het bijzondere taalgebruik, maken van “Mijn broer en ik” een cabaret voorstelling die ik niet heb willen missen. Als de legendarische woorden “Dat was het” zijn uitgesproken schrik ik, is het al zo laat, is het al voorbij? Verelst heeft me anderhalf uur lang verrast, verbaasd en vermaakt. Chapeaux.
Trouwens als je gaat kijken, in de echte geboorteplaats van Pieter Verelst is in het centrum van het dorp een heuvel te vinden, maar niet aan een zurige waterstroom.
Klik hier voor de speelijst.