Of deze voorstelling echt beter is dan de vorige kan ik helaas niet beoordelen. Volgens mijn collega Esther Raatgers was de eerste voorstelling zeker goed gelukt.
Annick Boer staat al 28 jaar op het toneel, maar is bij het grote publiek vooral bekend door haar optredens in onder andere de TV-Kantine en Kopspijkers. In deze programma’s speelt ze op weergaloze wijze vele typetjes. Wie kent haar persiflage van Eva Jinek en Anouk niet?
In deze nieuwe voorstelling is Jean Louis van Dam weer haar muzikale begeleider. Een samenwerking die goed bevallen is bij het publiek en Annick Boer. Jean Louis van Dam is ook niet zo maar de eerste de beste pianist. Hij heeft onder andere gespeeld met Rita Reys, Laura Fygi, Johnny Meyer, Gerard Cox en Joke Bruijs. Ook heeft hij al meer dan 90 CD’s op zijn naam staan, van jazz tot klassiek.
Als de kleine zaal, lekker warm, in de Schouwburg gevuld zit met het publiek vraagt Jean Marie van Dam een hartelijk applaus voor Annick Boer. Dit is meteen ook de enigste zin die van Dam in deze voorstelling mag uitspreken. Volgens Boer was meer tekst geen succes, zoals ze in “Dat is goed gelukt” had ervaren. De toon is gezet. Een mooie dosis zelfspot gaat regelmatig de revue passeren, hoop ik.
Zelfspot
Die dosis zelfspot is er dan ook voldoende. Annick Boer vertelt over hoe haar carrière is begonnen en hoe haar eerste ervaringen op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie waren. Als ze gaat vertellen over haar meest traumatische ervaringen, komen er twee dingen samen. Annick Boer kan ontzettend goed vertellen en haar verhalen zijn zo grappig. Ik hang aan haar lippen en ben constant nieuwsgierig naar waar ze ons heen leidt.
De persoonlijke reis die we samen met Annick Boer mogen beleven gaat langs een grote hoeveelheid gevarieerde onderwerpen. Haar manier van vertellen is zeer aangenaam, het is alsof ik op een intiem feest aan het luisteren ben naar die vriendin die altijd wat leuks en moois meemaakt. De humor is mooi gedoseerd, zonder dat ik krom lig van het lachen. Eigenlijk voelt het heel erg ontspannen aan. Ook wel weer eens een keertje fijn.
De conferences zijn qua onderwerpen heel erg herkenbaar. Het moment dat jongere mensen je ineens met U gaan aanspreken. Ja, ik ben er ook een voorstander van dat Je de standaard moet zijn. En ook ik heb Amsterdam verlaten voor een woning, dan wel geen stolpboerderij, in een dorp. Die combinatie van herkenbaarheid en de kalmte waarmee Annick Boer deze verhalen vertelt, zorgen er voor dat ik gedurende de 90 minuten, die deze voorstelling duurt, een constant geluksgevoel heb.
Het splitten van de rekening in het restaurant wordt door Annick Boer wel heel erg beeldend verteld. Wie heeft er nooit dat gevoel gehad van hoe gaan we straks de rekening betalen? Dit splitten wordt nog eens naar een hoger niveau getild als Annick Boer verteld hoe ze samen met haar Rotterdamse vriend, die ook in het vak zit, Tebbie wat te doen dan? om en om de rekening betaalt. De clou van dit verhaal was echt verrassend.
Liedjes
Muzikaal zit het programma erg goed in elkaar. De liedjes vormen mooie rustpuntjes. De prachtige teksten zetten je soms ook weer aan het denken. Ontzettend fijn dat je, na de voorstelling, de liedjes op CD kan aanschaffen om er thuis nog van te kunnen genieten.
Net zoals de teksten voor de voorstelling heeft Annick Boer ook alle teksten van de liedjes zelf geschreven.
Het liedje over haar te vroeg overleden nichtje, is zo intens mooi en is meteen ook een keerpunt in de voorstelling.
Liefde
De rode draad in de voorstellig is, dat alles waar je aan gewend raakt in de loop der jaren, in een sleur verandert. Haar grote liefde noemde haar in het begin van de relatie nog mijn tijger en nu is het mijn opdrachtgever. Het leven is niet meer zo ontzettend spannend meer.
Tot er zich in je leven een traumatische ervaring voordoet. De partner van Annick Boer is ontzettend ziek geweest door Corona. Zijn leven hing aan een zijden draadje en Annick Boer had niet de mogelijkheid hem te bezoeken door de quarantaine maatregelen. Gelukkig is hij volledig hersteld weer thuis gekomen. Dan zijn al die vertrouwde dingen waaraan je jezelf voorheen zo kon ergeren, ineens zo aangenaam geworden.
Of “Deze is nog beter” echt beter is dan “Dat is goed gelukt” kan ik niet beoordelen. Dat “Deze is nog beter” erg goed is wel zeker. Zelfspot, humor, ontroering en prachtige liedjes worden op een heerlijke relaxte manier gedoseerd de zaal in gestuurd. Kleinkunst op zijn best. Verhalen die allen op waarheid berusten maar waarvan je telkens denkt, dat kan toch niet waar zijn.
Annick Boer zegt: “Lachen maakt verdriet vloeibaar” en daar heeft ze groot gelijk in. Met de voorstelling “Deze is nog beter” is ze daar perfect in geslaagd.
Klik hier voor de speellijst
Gezien op 19 november 2022 Schouwburg Amstelveen