Twee cabaretiers bundelen hun krachten en trekken als nieuw duo de theaters in. Maar wat is het vanavond eigenlijk? Cabaret, toneel of cabarettoneel? Ik ben er nog niet uit.
Door Andy Doornhein – foto’s Bob Bronshof
Bolder en Van Santen zijn zeker geen onbekenden in de cabaretwereld. Audrey Bolder vormde samen met Victorine Plante het duo Plante en Bolder, terwijl Noël van Santen samen met Emiel de Jong jarenlang op de planken stond als het duo Schudden.
In de verhalende en fysieke cabaretvoorstelling Noem het een huwelijk vertrekken Bolder & Van Santen vanuit een berg huisraad van zomaar een man en zomaar een vrouw. Alles is gezegd, beleefd en gedroomd. Een leven lang hebben ze met elkaar gesproken, gezwegen en spullen verzameld. Nu zitten ze in dat overvolle huis, zonder zicht op ontsnapping. Een voorstelling over de prachtige ellende waarin liefde kan verzanden.
(Bron: bolderenvansanten.nl)
Deze omschrijving maakte mij nieuwsgierig, maar ook een beetje angstig. Bij cabaret heb ik toch een bepaald beeld, van de vorm van een voorstelling. Mijn eerste schrik slaat dan ook meteen toe bij de opening. Het licht gaat uit en uit het niets begint een dialoog tussen twee geliefden over hun allereerste ontmoeting en de indruk die ze op elkaar maakten. Deze scène roept bij mij een ongemakkelijk gevoel op. Het spel en de teksten sturen mijn emoties richting: Wat is dit? Waar gaat dit heen? Gaat dit nog iets worden? Heel knap gedaan, want dat is precies de lading van deze scène. Hoe spannend is een eerste ontmoeting? En hoe saai en stroperig kan een relatie tussen twee geliefden uiteindelijk worden?
Naarmate de voorstelling zich verder ontwikkelt, word ik getuige van verschillende vormen van liefde en de opbouw van een relatie. Elke afzonderlijke scène heeft een eigen emotionele lading – van supergrappig, klein ontluikend tot prachtig ingetogen, gevoelig. Het spel van Bolder en Van Santen is uitermate prettig om naar te kijken: overtuigend en meeslepend.
De voorgeschotelde situaties zijn voor velen herkenbaar. Het gesprek tussen het ‘Scandinavische’ echtpaar is voor mij het absolute hoogtepunt van de avond. Hier wordt me weinig rust gegund in de stormvloed van goed geplaatste grappen. De balans tussen humor en een serieuzere toon is uitstekend gevonden, waardoor je steeds weer benieuwd bent naar wat de volgende scène brengt.
Het gebruik van gevouwen kranten als diverse gebruiksvoorwerpen is een prachtige, creatieve vondst. Mooi hoe deze krant – die al in de opening zijn intrede doet – gedurende de hele voorstelling een rol blijft spelen.
En dan die slotscène. Prachtig intiem, liefdevol en met een subtiel vleugje humor, maar bovenal intens veel liefde. Dit beeld zal ik nog lang op mijn netvlies koesteren. Wie wil er niet op zo’n manier eindigen?
“Noem het een huwelijk” is een prachtige, intieme voorstelling over liefde en relaties overgoten met een warme saus van humor.
Klik hier voor de speellijst
Gezien op 5 Maart 2025 Cpunt in Hoofddorp