Buy website traffic cheap

Recensie “Diederick’s Duel”, Diederick Ensink

 

Door Andy Doornhein – foto’s Annemieke van der Togt

Hij gaat bijna zijn laatste voorstelling spelen. Voor dit seizoen heeft het publiek nog één kans om deze voorstelling te bekijken en wel op achtfebruari in Apeldoorn.Ik mag alvast vertellen dat Diederick’s Duel in het volgende seizoen in reprise gaat en dat is een fijne gedachte. Diederick’s Duel is de tweede solovoorstelling van Diederick Ensink. Een voorstelling die met grote inspanning de afgelopen zomer is gecreëerd.
Dat het maken van deze voorstelling de nodige energie heeft gekost kan ik mij heel goed voorstellen want er staat wel iets bijzonders op het podium.
In Diederick’s Duel gaat Ensink in strijd met zijn instrumenten en zijn muziek, maar ook met zichzelf.  

Op zeer aangename wijze vertelt Ensink over hoe muziek in elkaar zit. Dit verduidelijkt hij meteen door de muzikale uitleg te laten horen. Het podium staat dan ook vol met een grote verscheidenheid aan muziekinstrumenten. Van een vleugel tot en met een Kazoo. Als je deze verzameling ziet dan denk je meteen, er moet strak een blik met muzikanten opengetrokken worden om dit allemaal te kunnen bespelen. Niets is minder waar want Ensink bespeelt ze allemaal zelf.
Hij start met wat drumritmes en via een sampler wordt ieder muziekinstrument opgenomen tot er na enkele minuten een compleet orkest is gevormd. Schitterend om te zien en fantastisch om te horen. De muzikale uitleg is duidelijk en bovenal ontzettend leuk om naar te luisteren. Zijn manier van vertellen is zeer ontwapenend en het publiek hangt dan ook aan zijn lippen en daar waar het kan doet men hard mee.

Recensie “Diederick’s Duel”, Diederick Ensink

De strijd die hij met zichzelf aan gaat heeft totaal andere onderwerpen maar komen wel telkens weer terug in iets muzikaals. Gevoelige onderwerpen gaat Ensink hier zeker niet uit de weg. Gevoelig in liefdevolle emoties maar ook in intense emoties zoals het stukje over de toetsenbord ridders. Hoe heeft Social Media, toch de rioolput van de maatschappij kunnen worden? Daarnaast heeft Ensink met een liedje over zijn moeder en een liedje over pesten mij weten te ontroeren. Een lach en een traan liggen in deze voorstelling telkens heel dicht bij elkaar en Ensink weet deze emoties goed te doseren.

Zijn muzikaliteit is bewonderenswaardig te noemen. Het gemak waarmee hij al de instrumenten op het podium weet te bespelen toont een bijzonder talent.
Hoe vol kan je een voorstelling met muziek volgooien? Met de energie van Ensink, bomvol!

Recensie “Diederick’s Duel”, Diederick Ensink

Ensink brengt met Diederick’s Duel een voorstelling met een mooie balans tussen tekst, muziek en humor. Een voorstelling die mij nog lang zal heugen. Het toneelbeeld is zeer eenvoudig maar uitermate efficiënt. Via tekeningen op ballonnen wordt er een extra dimensie aan de verhalen gegeven.
Met een harde knal spat later dan ook alles weer uit elkaar.

Ik heb deze voorstelling mogen bekijken in theater ‘de Poorterij’ in Zaltbommel in de serie STIP-voorstellingen. Dit is een initiatief van de zes cultuurpodia in Rivierenland, De Gelderlandfabriek (Culemborg), De Fransche School (Culemborg), De Poorterij (Zaltbommel), Theater Heerenlogement (Beusichem), De Pluk (Geldermalsen), Cultuurbedrijf Tiel (Agnietenhof en Zinder, Tiel).
Via STIP-voorstellingen kan je op betaalbare wijze nieuwe talenten in het theater ontdekken. Betaalbaar is het omdat je zelf de prijs voor je kaartje mag bepalen. Zo is het theater ook toegankelijk voor mensen met een iets mindere draagkracht. Dit project wordt volledig ondersteund door de acht betrokken gemeentes en de provincie Gelderland.

Meer informatie over Diederick Ensink vind je hier.

Gezien op 28-1-2024 in theater ‘De Poorterij’ in Zaltbommel