Buy website traffic cheap

Recensie Femke Vernij "Op volle kracht"

|

Na vijftien jaar op het podium gestaan te hebben met “De meiden van los” heeft Femke Vernij de stap gemaakt om solo te gaan.
“Op volle kracht” is de titel van deze eerste solovoorstelling. “Op volle kracht”  wordt onder andere het leven en hoe wij met moeder natuur dus onze planeet omgaan besproken. De openingsscène spreekt mij meteen al aan. Het wekt mijn nieuwsgierigheid, een berg met touwen en netten mooi uitgelicht vanuit de nok. Een knal gele koffer met een verweerd logo van de Shell en een boei die aan een kabel hangt en het horen ruisen van de zee en de wind.

Femke Vernij Op volle kracht foto Jaap Reedijk 1001

Als dan de eerste klanken klinken van de stem van Vernij, verwacht je dat zij ieder moment het podium opkomt. Maar niets is minder waar, Haar opkomst veroorzaakt een schok door de zaal als plots de berg netten en touwen op het podium een enorme koffer blijkt te zijn waar Vernij zich in verstopt heeft.

Als Vernij éénmaal bevrijd is uit haar koffer gaat ze op volle kracht vooruit. De verschillende sketches volgen elkaar in een rap tempo op. Maar ook de onderwerpen volgen elkaar in een rap tempo op en ik heb soms wat moeite om dit bij te houden. Ik begrijp de rode draad wel, maar ik voel die soms niet meer.

Femke Vernij Op volle kracht foto Jaap Reedijk 1004

De liedjes in deze voorstelling zijn stuk voor stuk creatieve pareltjes. Minimalistisch begeleidt op verschillende instrumenten, waar vaak weer een prachtig creatieve kwinkslag aan wordt gegeven. Een melodica aanblazen met de lucht uit een rubberen boei is toch meesterlijk verzonnen.
Het slot liedje over de moeder van Vernij was enorm ontroerend en raakte iedereen diep in het hart.

Femke Vernij Op volle kracht foto Jaap Reedijk 1003

Als ik de voorstelling de revue laat passeren kan ik weinig tot geen echte minpunten verzinnen, maar toch blijft de sfeer in de zaal vrij lauw. Op de momenten dat de clou daar is blijft de lach weg. Komt het door de haperende zender waardoor Vernij toch iets afgeleid lijkt en wat minder goed in haar timing zit?
De grappen zijn er, en zijn goed, scherp en interessant, maar ze raken de juiste toon iets te vaak net niet. Ook de yogales, waar iedereen toch enthousiast aan mee doet is nu iets te veel, we staan nu alleen maar een beetje voor joker. Doe iets wat je wel kan uitvoeren en dat je achteraf toch denkt, we stonden toch met zijn allen mooi voor gek maar we hebben het wel gedaan en gelachen.

Femke Vernij Op volle kracht foto Jaap Reedijk 1002

“Op volle kracht” is zeker een voorstelling die nog moet en kan groeien. En als de techniek je nog eens in de steek laat, gooi die zender uit, trek je microfoon van je hoofd en ga zonder zaalversterking door. Je stem is prachtig, helder en luid genoeg en is altijd beter dan een avond met irritant gekraak over de speakers.

Klik hier voor de speellijst 

Gezien 28 januari 2023 Theater De Naald in Naaldwijk